The day after

OK, de dag erna. Nederland heeft gesproken, de teerling is geworpen. Ik ben wakker geworden met gemengde gevoelens: verbazing en opluchting, hoera- en mineurstemming.

 • Opluchting omdat de PVV toch niet de grootste partij geworden is. 
 • Opluchting ook omdat een belangrijk deel van de stemmers er blijkbaar op het laatste moment voor gekozen heeft om niet op de PVV te stemmen, zodat ze niet de aantallen zetels (meer dan 30) uit de eerdere peilingen gehaald hebben en er “slechts” vijf zetels bij krijgen. (Alhoewel dat nog steeds 20 zetels te veel zijn. Een partij – wat niet eens een partij is maar een soort messias met een kudde volgelingen – die artikel 1 van onze Grondwet niet eens respecteert hoort mijns inziens niet in een democratisch verkozen parlement thuis. Daarnaast, als je de islam als godsdienst en de koran wil verbieden, prima. Maar dan stoppen we ook met iedere willekeurige andere religie en gooien we die andere boeken ook op de brandstapel, de bijbel voorop. De strekking van deze boeken is immers allemaal hetzelfde, het zijn verzinselen die door mensen die de desbetreffende godsdiensten aanhangen op hun eigen manier geinterpreteerd worden met alle kwalijke gevolgen van dien.)
 • Mineurstemming omdat diezelfde PVV het in de gemeenten die opgaan in de nieuwe gemeente Midden-Groningen (Slochteren, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde) ook te goed heeft gedaan. Ik kan alleen maar hopen dat ze niet met de gemeenteraadsverkiezingen meedoen in november. Overigens is de ontwikkeling in de nieuwe gemeente Westerwolde (Vlagtwedde en Bellingwedde) nog zorgelijker, want daar (en in Stadskanaal) heeft de PVV gezegevierd. 

 

Hoera

 • Hoerastemming omdat de Partij voor de Dieren gestegen is naar vijf zetels.
 • Opluchting omdat GroenLinks flink gestegen is en de SP in ieder geval vrijwel gelijk. (De scherpe daling van de PvdA is goed verklaarbaar, maar wel jammer. Een linkse coalitie zit er daardoor niet in. Maar dit hebben ze aan zichzelf te danken door vier jaar geleden met de VVD in het huwelijksbootje te stappen.)

 

Verbaasd

 • Verbazing, omdat de VVD het hier in Groningen nog redelijk goed heeft gedaan, in Slochteren zelfs de grootste. Of de kiezers hier in het Noorden snappen niet dat dat Henk Kamp een VVD’er is, of de Groningers vinden het terugdringen van de gaswinning toch niet zo belangrijk als ze steeds doen voorkomen. Het zijn in ieder geval tegengestelde signalen.
 • Verbazing omdat de kiezers in Nederland blijkbaar, ondanks al het commentaar en kritiek op het beleid van de afgelopen vier jaar, toch een voortzetting wil van het beleid van Rutte.

 

Jammer

 • Mineurstemming vooral omdat natuur en milieu weer het onderspit zal moeten delven de komende vier jaar. VVD en CDA kunnen het goed samen vinden en zullen economische ontwikkeling en intensivering van de landbouw voorop stellen. Ten koste van de natuur, ten koste van het milieu, ten koste van de toekomst. Zeker als de ChristenUnie zich daar bij aan zal sluiten. De vraag is wat de andere coalitiegenoten hier tegenin kunnen brengen.

 

Maar het zij zo, het volk heeft gekozen. Helaas voorziet men niet altijd de gevolgen van haar daden.

 

 

De foto van de dobbelstenen is van Sas van Veen
Deze bijdrage is geplaatst in de categorie Diversen.

1 reactie op “Alea iacta est

 1. Mooi geschreven Theo. Heldere taal, en die verbazing is bij mij ook groot.
  En ja ook ik heb een groot mineur gevoel bij laatst genoemde alinea.
  Maar weer roeien met de riemen die we hebben, helaas.

Vond je het een leuk verhaal? Reageer als je dat wilt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.