Het zit er op!

Na bijna anderhalf jaar opleiding mocht ik gisteren het diploma van de Natuurgidsopleiding van IVN – Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid in ontvangst nemen. En met mij nog 21 andere enthousiaste natuurliefhebbers. In september 2017 zijn we aan de opleiding begonnen. Tevoren was al duidelijk dat het intensief zou worden. Bijna iedere donderdagavond les, vaak op zaterdagochtend een excursie, vele uren thuisstudie. Maar ook regelmatig op pad gaan in een door jezelf uitgekozen gebiedje, het zogenaamde adoptieterrein, om daar de wisselingen der seizoenen en de invloed daarvan op de flora en fauna gade te slaan. Om vervolgens een verslag te schrijven en een mini-excursie van een half uur te geven in je adoptieterrein. En tot slot individueel of in groepsverband een educatieve eindopdracht, waarin zoveel mogelijk aspecten uit de opleiding aan bod moesten komen.

 

Over bloemetjes …

Ik begon de opleiding met als doel enerzijds meer kennis op te doen van de natuur. Want ik wist wel een beetje over vogels en vlinders, maar planten waren bijvoorbeeld een vrij grote blinde vlek. En anderzijds was het mijn doel om me verder te bekwamen in het overdragen van kennis en het enthousiasmeren van mensen voor de natuur. Ik kon wel al leuk verhaaltjes vertellen, maar hoe hou je de aandacht vast en zorg je voor een boeiende les of excursie? Of hoe hou je kinderen letterlijk bij de les? Die aspecten kwamen allemaal aan bod bij deze opleiding. De lessen waren zeer gevarieerd en kundige gastsprekers voerden ons langs alle facetten van de natuur en het cultuurlandschap. Het zou te ver voeren om alle lessen hier de revue te laten passeren en zeker niet netjes zijn hier slechts enkele namen te noemen, waarbij ik wellicht sommigen tekort doe. Ik heb in ieder geval geleerd om meer naar planten te kijken, maar ook om deze op naam te brengen. Aan mijn – voor mijn doen – toch al ruime verzameling aan boeken is nu ook een heuse flora toegevoegd. Weliswaar niet de Heukels, wat de bijbel voor plantenkenners is, maar de Veldgids Nederlandse Flora van Henk Eggelte. Een goede tweede.

 

…en bijtjes

De veelheid aan docenten leverden niet alleen tijdens de lessen veel informatie op, maar ook nieuwe mensen in mijn (natuur)netwerk. Allemaal specialisten op een bepaald terrein. Of het nu gaat om diersporen, landschapslijnen of roofvogels, de kennis die we opgedaan hebben is enorm. Maar ook de collega-cursisten ontpopten zich tot specialisten. Door hun adoptieterrein, maar ook door de vijfminutenpraatjes en natuurmomenten, die iedere les terugkwamen. We kwamen meer te weten over geneeskrachtige planten, over letterzetters, pissenbedden, egels, de vlier, mieren, het belang van zoet water, paddenstoelen, bijen en nog veel meer. Mijn vijfminutenpraatje ging over nachtvlinders en man man, wat is het lastig om in vijf minuten iets te vertellen over deze diersoort met wel 2400 vertegenwoordigers in Nederland. Bij mijn natuurmoment, waar het zintuigelijk beleven van de natuur centraal moest staan, heb ik het verhaal verteld van Nicole. En hoewel het enige zintuig wat gebruikt moest worden het oor was om naar het verhaal te luisteren, mocht ik ervaren dat de beleving bij mijn toehoorders zeer intens was.

 

Ontdekken van nieuwe gebieden

De excursies van zowel docenten als van medecursisten voerde ons naar prachtige gebieden en gebiedjes in Groningen, Drenthe en Friesland. Het Liefstinghsbroek, het Friescheveen, Ballooërveld, Lauwersmeer, Zuidlaardermeer, de Mandelanden, het Peebos, de boswachterij Grolloo. Te veel om op te noemen, maar zeker de moeite waard om terug naar toe te gaan. In een paar gebieden was ik al eerder geweest, maar ik ontdekte zo veel meer schoonheid in het Noord-Nederlandse landschap. Als adoptieterrein had ik het bosperceeltje achter ons huis gekozen. Ik kom er immers dagelijks en we zien het ook als onze achtertuin. Sommige cursisten hadden als adoptieterrein letterlijk hun achtertuin gekozen. Mooi om al die verschillende aspecten en invalshoeken te zien. 

 

Laatste loodjes

De afsluiting van de opleiding was de educatieve eindopdracht die je individueel of in groepsverband kon uitvoeren. Met in het achterhoofd de natuureducatie voor de jeugd in het Duurswold, waar we vanuit Staatsbosbeheer in 2016 al mee gestart waren, hebben we een groep gevormd om dit project verder uit te breiden. Samen met Linde Veldhoen (die al vanaf het begin bij dit natuureducatieteam betrokken was) en onze nieuwe teamleden Trijntje Medema en José Verhoeff, hebben we in het afgelopen half jaar een basis gelegd om de natuureducatie voor de jeugd in dit gebied te continueren en verder gestalte te geven. Gisteren mochten we dit interactieve document presenteren en gaven we een voorbeeldles over bomen in het Slochterbos. Bedoeld voor 10-12 jarigen, dus de – volwassen – deelnemers werden ook als zodanig benaderd en behandeld. Het liep allemaal zoals gehoopt, we waren een geweldig team en loodsten onze “kinderen” door het bos om ze her en der wat te vertellen over dikke en hoge bomen, over het wortelstelsel en over de opbouw van een boomstam.

 

En nu…

Nu zit het er op. Alle opdrachten zijn goed uitgevoerd en het diploma is binnen. Lekker zo net voor de feestdagen, eindelijk wat rust. En dan…? Net als mijn blogje wil ik met mijn natuurgidsdiploma op zak mensen kennis laten maken met de natuur. De natuur die zo dicht bij en zo enorm belangrijk is. Natuurlijk gaan we vanuit Staatsbosbeheer door met de jeugdeducatie in dit gebied. En uiteraard blijf ik excursies geven voor Staatsbosbeheer, maar natuurlijk ook voor de Werkgroep Natuur en Landschap Duurswold. Maar daarnaast wil ik dit ook verder uitbreiden. Lezingen geven, nachtvlinderavonden houden en excursies in natuurgebieden: mensen enthousiasmeren voor de natuur om ons heen. Denk als onderdeel van team-/ of bedrijfsuitjes, familieuitstapjes, verenigingen et cetera. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met me op via theo@mijnblogje.nl.

 

Dank

Tot slot wil ik na deze intensieve periode via deze weg graag mijn dank uitspreken aan de gastdocenten en excursieleiders voor de prachtige verhalen en de veelheid aan informatie en schoonheid van de natuur en het landschap. 

Uiteraard ook dank aan de leden het lesteam van IVN die dit alles in goede banen geleid hebben: Marit, Annelies, Lianne, Nadine, Aart Jan en Gerrit.

Natuurlijk ook aan mijn medecursisten Astrid, Saskia, Alfred, Marco, Jolanda, Sjaak, Sanne, Rita, Jan, Albert, Annelies, Geerte, Lammert, Stijnie, Alidus, Janhendrik, Monika, Isabelle. Allemaal nieuwe natuurvrienden en -vriendinnen. Wat hebben we veel van, met en over elkaar geleerd. Maar vooral mijn drie lieve natuurvriendinnen Trijntje, José en Linde.

Verder dank aan boswachter Annet en teamleider Michiel van de beheereenheid Duurswold-Oldambt van Staatsbosbeheer.

En natuurlijk voor Marnie, die me al die tijd heeft moeten missen maar ook enorm heeft gesteund!

 

Fijne feestdagen, hele leuke jaarwisseling en een gezond en natuurrijk 2019 toegewenst!

 

Tot in de natuur!

 

 

 

 

Dit bericht heeft 24 reacties

  1. Wim Woestmaat

    Van harte met het behalen van deze mijlpaal. Een diploma krijg je alleen door hard te werken en keuzes te maken. Succes en een goede voortzetting in 2019.

  2. René

    Gefeliciteerd Theo en een mooi verhaal weer!

  3. Irene van der Vlies

    Hallo Theo, heel hartelijk gefeliciteerd met het behalen van dit prachtige diploma.

  4. Trijntje

    Super verteld Theo, precies zoals ik het ook heb mogen beleven.
    Heel mooi verwoord.
    Het was geweldig – ik heb genoten !

    Succes met alles wat je gaat doen Theo !

  5. Bert de Lat

    Theo gefeliciteerd met je diploma. En nu een teamexcursie?

    GrtBrt

  6. Marjolein Stam

    Van harte gefeliciteerd met het behalen van je diploma!
    Je bent er geschikt voor en kunt goed vertellen. Voor mij was de opleiding (en vooral de verwachting) te zwaar maar ik geniet er via jou en vanaf de zijlijn van mee.
    Heel veel plezier met je vrijwilligerswerk!

  7. Silvia

    Theo dit heb je prima gedaan. Hier mag je trots op zijn. Ik hoop dat je nog steeds zo leuke blogberichtjes gaat schrijven in 2019.
    Fijne feestdagen !!

    1. Theo de la Ruelle

      Dank je Silvia. Trots ben ik zeker. En ik blijf uiteraard doorgaan met mijn blogjes, ook in 2019.

  8. Paul Lindhout

    Gefeliciteerd !

  9. Marina Govaert de Groene

    Geweldig Theo een ster op je werk. Gefeliciteerd. Fijne dagen voor jou en je familie en ga zo door in het nieuwe jaar. Op naar 2019. Groetjes uit Westdorpe!!!

  10. Aaldrik

    Hoi Theo,
    Gefeliciteerd met het behaalde diploma en geniet ervan.
    Met jou mooie verhalen blijf ik mooipraterij de hoogte van alles wat bloeid en groeid om ons heen.
    Ga zo door en voor jullie beide een voorspoedig 2019.

  11. Henny Gerrits

    Van harte proficiat Theo!

Geef een reactie