Zoals ik op mijn welkomstpagina al aangeef, vind ik het leuk om mensen meer bekend te maken met de natuur om zich heen. Te laten kennismaken met al die mooie vogels, vlinders, libellen en nog veel meer. Om zo de schoonheid van de natuur te ontdekken. Dat probeer ik met mijn website, maar wil ik ook op een meer directe manier doen. Daarom ben ik gestart met het geven van lezingen en excursies (naast mijn activiteiten voor Staatsbosbeheer en de Werkgroep Natuur en Landschap Duurswold). 

Mijn doelgroep is met name de mensen die zich nog niet of nog niet diepgaand verdiept hebben in de natuur, maar ook de doorgewinterde vogelaar of plantenkenner is uiteraard van harte welkom.
Leuk voor een uitstapje met de collega’s of een bijeenkomst van de vereniging. Een keer een andere invulling van een verjaardag of jubileum. Nieuwsgierig wat er ’s nachts allemaal vliegt rond je huis? Wat dacht je dan van een nachtvlinderavond in je eigen achtertuin? Onderaan deze pagina kun je zien voor wie ik een activiteit verzorgd heb.

Hieronder staan enkele mogelijkheden. Ik vraag een kleine vergoeding voor de onkosten en reiskosten. Ik neem zelf een beamer en scherm mee, het enige wat ik nodig heb is een stopcontact. Dat geldt overigens ook voor de nachtvlinderavond. Ik neem alles zelf mee, een stopcontact binnen 50 m afstand is voldoende. Je hoeft dus verder nergens voor te zorgen.

Lezingen duren over het algemeen twee uur. De tijdsduur van excursies is in overleg, maar over het algemeen twee tot tweeënhalf uur. Een nachtvlinderavond kan in combinatie met een korte voorafgaande lezing van een uur geboekt worden. Maar ook zonder introductie is dit mogelijk.

Informeer vrijblijvend met onderstaand contactformulier naar de mogelijkheden.

Op deze pagina vind je een overzicht van mijn komende activiteiten.


Torenvalk

Lezing Roofvogels

Voor de pauze geef ik een introductie over roofvogels in het algemeen. Daarbij komen onder meer bouw, leefwijze, jachttechnieken en voortplanting aan bod.
Na de pauze passeert een aantal soorten de revue die je in de eigen omgeving zou kunnen zien, inclusief karakteristieke kenmerken, overeenkomsten en verschillen.

Op 31 mei de lezing roofvogels van Theo de la Ruelle bij de Wildemansheerd bijgewoond. In het begin deelt Theo mede dat hij de naam prooivogels meer van toepassing vindt. Verder volgde er gedurende de avond heel veel informatie. Theo is een enthousiaste verteller! Zijn verhaal, aangevuld met foto’s en video’s, maakten het tot een erg leerzame avond. Onze fascinatie voor roofvogels is door deze lezing nog toegenomen.
(Klara Ebeling – juni 2019)


Theo heeft tijdens onze vrijwilligersavond een prachtig verhaal verteld over de roofvogels die we in onze directe omgeving waar kunnen nemen. Mooie foto’s en een duidelijk verhaal over het uiterlijk en de leefwijze van de roofvogels. We hadden van te voren besproken hoeveel tijd er voor de lezing beschikbaar was. Dit was wel goed want Theo is zo gepassioneerd over zijn vogelverhaal dat hij er uren over kan vertellen. Er was ook ruimte om vragen uit het publiek te beantwoorden en zodoende ontstond een leuke wisselwerking tussen verteller en toehoorders.
(Theo Bekking – Gemeente Midden-Groningen – december 2018)


Lezing Vogels algemeen

Een introductie over vogels in het algemeen en Nederlandse soorten in het bijzonder. Hoe is deze diersoort ooit ontstaan? Wat zijn kenmerken van de verschillende families en soorten? Wat eten vogels, hoe leven ze? Wat doen vogels ’s nachts? Maar vooral ook veel leuke weetjes en anekdotes.

Gele kwikstaart

Groot avondrood

Lezing Nachtvlinders

Veel mensen realiseren zich niet dat er in ons land zo’n 2400 soorten nachtvlinders voorkomen. Van hele kleine tot hele flinke, groter dan de meeste dagvlinders. En niet alleen grauwe motten, maar vlinders met de meest prachtige kleuren die niet onderdoen voor de dagvlinders.

Lezing over nachtvlinders op 8 oktober 2019 voor IVN Eelde-Paterswolde. 25 bezoekers. Theo is een enthousiast en interessant verteller. Heel veel wetenswaardigheden over de poppen, de rupsen en de vlinders kwamen aan de orde. De uitsmijter van vele prachtige foto’s aan het eind van de lezing werd door iedereen met bewondering aanschouwd. Helaas leverde het vóór de lezing aangebrachte smeermengsel van stroop en rum op een aantal oude eiken in de buurt geen vlinders op. We denken eraan volgend jaar met Theo een nachtvlinderexcursie te organiseren.
(Leo Stockmann – IVN Eelde-Paterswolde – oktober 2019)


Nachtvlinderavond

Tijdens een nachtvlinderavond kun je kennismaken met deze prachtige vlinders. Daarbij maak ik gebruik van een lamp en een wit laken om de vlinders te lokken. Een stopcontact in de nabijheid is daarom noodzakelijk en een stuk gazon of terras om het laken op te zetten. Of een muur waartegen het laken opgehangen kan worden. De avond begint pas op het moment dat het donker wordt en duurt… net zolang als je wilt en afhankelijk of en hoeveel vlinders er op het doek afkomen. In verband met de kwetsbaarheid van de lamp en het feit dat nachtvlinders van droog weer houden is er enige afhankelijkheid van de weersomstandigheden.
Een nachtvlinderavond is eventueel ook te boeken in combinatie met een korte presentatie vooraf.

Nachtvlinders lokken met lamp en laken

Op uitnodiging van het team Ennemaborg van het Groninger Landschap, heeft Theo een lezing over (nacht)vlinders gegeven en zijn we daarna naar buiten gegaan om nachtvlinders op doek en op bomen te bekijken. Theo is een enthousiaste verteller, die veel weet van de nachtvlinders. De lezing was goed opgebouwd voor een breed publiek. Voor het bekijken van de nachtvlinders op doek heeft Theo een handige opstelling gemaakt, waar je goed met meerdere mensen voor (en ook achter) kunt staan. Door zijn ruime ervaring in het herkennen van nachtvlinders wist hij de verschillende soorten die we zagen snel op naam te brengen en op te zoeken in de vlinderboeken. Dat is erg prettig, want voor de leek is dat een zeer lastige opgave, omdat er zo veel verschillende nachtvlinders zijn. Al met al een aanrader voor iedereen die meer wil weten over nachtvlinders en deze mooie vlinders ook eens van dichtbij wil zien!
(Sanne Palstra, vrijwilliger team Ennemaborg – Groninger Landschap
augustus 2019)


Knuppelpad Dannemeer

Wandelexcursies

Een excursie in een natuurgebied behoort ook tot de mogelijkheden. Niet alleen de natuur komt daarbij aan bod, maar ook cultuurhistorische wetenswaardigheden. In eerste instantie in het Duurswoldgebied, bijvoorbeeld het Dannemeer, de Harksteder Broeklanden, de Ae’s bij Woudbloem, Tetjehorn of de Westerpolder. Maar ook het Slochterbos en de Baggerputten zijn mogelijk. Of een ander gebied in de omgeving. In de nabije toekomst worden gebieden verder uitgebreid.

Op 11 mei 2019 zijn we in alle vroegte met de Werkgroep Natuur en Landschap Duurswold onder leiding van Theo de la Ruelle op Vogelexcursie geweest in de Harksteder Broeklanden. Dat het een bijzondere tocht zou worden bleek al uit het feit dat we direct bij aankomst de wielewaal hoorden. En onderweg, naast de vele andere vogelwijsjes en de koekoek, ook nog een snor. Als Theo daar niet op gewezen had, had ik dat nooit gehoord. Dankzij Theo ben ik heel wat wijzer geworden over onze natuur en zijn inwoners. Door zijn enthousiasme en de mogelijkheid om vragen te mogen stellen is de tocht echt een bijzonder uitje geworden. Beslist een aanrader! Ik denk dat ik binnenkort weer van de partij ben!
(Silvana Wierenga-Toffoli – mei 2019)


Fietsrondje Schildmeer

Het Schildmeer is een 284 hectare groot meer bij Steendam. Het bestond al in de Middeleeuwen. We starten de tocht in Steendam en onderweg zijn verschillende stops ingelast. Daar vertel ik feitjes en weetjes over cultuurhistorie, landschap en natuur. Het rondje is in totaal 14 kilometer en we zijn ongeveer 2 uur onderweg. Bij Peter en Leni in Steendam kan eventueel een lunch na afloop geregeld worden.

Uiteraard is het rondje Schildmeer ook als wandelexcursie te boeken. Reken met alle tussenstops dan op een wandeling van circa 4-5 uur.


Schildmeer in het zonnetje

Voor deze bedrijven, instanties en organisaties heb ik een activiteit verzorgd:

  • Gemeente Midden-Groningen (lezing roofvogels)
  • Sociëteit De Harmonie (fietsrondje Schildmeer)
  • Natuurkampeerterrein Wildemansheerd (lezing en nachtvlinderavond)
  • Groninger Landschap (nachtvlinderavond en excursie)
  • IVN Natuureducatie Eelde-Paterswolde (lezing nachtvlinders)

Naar boven


Nieuwsgierig geworden? Informeer via onderstaand formulier vrijblijvend naar de mogelijkheden en de kosten.

Naar boven