Zoals ik op mijn welkomstpagina al aangeef, vind ik het leuk om mensen meer bekend te maken met de natuur om zich heen. Te laten kennismaken met al die mooie vogels, vlinders, libellen en nog veel meer. Om zo de schoonheid van de natuur te ontdekken. Dat probeer ik met mijn website, maar wil ik ook op een meer directe manier doen. De ervaringen en leermomenten uit mijn natuurgidsopleiding komen daarbij zeker van pas. Daarom ben ik gestart met het geven van lezingen en excursies. 

Mijn doelgroep is met name de mensen die zich nog niet of nog niet diepgaand verdiept hebben in de natuur, maar ook de doorgewinterde vogelaar of plantenkenner is uiteraard van harte welkom.
Leuk voor een uitstapje met de collega’s of een bijeenkomst van de vereniging. Een keer een andere invulling van een verjaardag of jubileum. Nieuwsgierig wat er ’s nachts allemaal vliegt rond je huis? Wat dacht je dan van een nachtvlinderavond in je eigen achtertuin?

Hieronder staan enkele mogelijkheden. Ik vraag een kleine vergoeding voor de onkosten en eventueel reiskosten, afhankelijk van de reisafstand. Voor lezingen geldt dat een beamer (met VGA- of HDMI-aansluiting) en scherm beschikbaar moeten zijn.

Lezingen duren over het algemeen twee uur, exclusief pauze. De tijdsduur van excursies is in overleg. Een nachtvlinderavond kan in combinatie met een korte voorafgaande lezing van een uur geboekt worden. Maar ook zonder introductie is dit mogelijk.

Informeer vrijblijvend met onderstaand contactformulier naar de mogelijkheden.

 


Torenvalk

Lezing Roofvogels

Voor de pauze geef ik een introductie over roofvogels in het algemeen. Daarbij komen onder meer bouw, leefwijze, jachttechnieken en voortplanting aan bod.
Na de pauze passeert een aantal soorten de revue die je in de eigen omgeving zou kunnen zien, inclusief karakteristieke kenmerken, overeenkomsten en verschillen.


Lezing Vogels algemeen

Een introductie over vogels in het algemeen en Nederlandse soorten in het bijzonder. Hoe is deze diersoort ooit ontstaan? Wat zijn kenmerken van de verschillende families en soorten? Wat eten vogels, hoe leven ze? Wat doen vogels ’s nachts? Maar vooral ook veel leuke weetjes en anekdotes.

Gele kwikstaart


Groot avondrood

Lezing Nachtvlinders

Veel mensen realiseren zich niet dat er in ons land zo’n 2400 soorten nachtvlinders voorkomen. Van hele kleine tot hele flinke, groter dan de meeste dagvlinders. En niet alleen grauwe motten, maar vlinders met de meest prachtige kleuren die niet onderdoen voor de dagvlinders.


Nachtvlinderavond

Tijdens een nachtvlinderavond kun je kennismaken met deze prachtige vlinders. Daarbij maak ik gebruik van een lamp en een wit laken om de vlinders te lokken. Een stopcontact in de nabijheid is daarom noodzakelijk en een stuk gazon of terras om het laken op te zetten. Of een muur waartegen het laken opgehangen kan worden. De avond begint pas op het moment dat het donker wordt en duurt… net zolang als je wilt en afhankelijk of en hoeveel vlinders er op het doek afkomen. In verband met de kwetsbaarheid van de lamp en het feit dat nachtvlinders van droog weer houden is er enige afhankelijkheid van de weersomstandigheden.
Een nachtvlinderavond is eventueel ook te boeken in combinatie met een korte presentatie vooraf.

Nachtvlinders lokken met lamp en laken

Knuppelpad Dannemeer

Excursies

Een excursie in een natuurgebied behoort ook tot de mogelijkheden. Niet alleen de natuur komt daarbij aan bod, maar ook cultuurhistorische wetenswaardigheden. In eerste instantie in het Duurswoldgebied, bijvoorbeeld het Dannemeer, de Ae’s bij Woudbloem, Tetjehorn of de Westerpolder. Maar ook het Slochterbos en de Baggerputten zijn mogelijk. Of een ander gebied in de omgeving. In de nabije toekomst worden gebieden verder uitgebreid.


Nieuwsgierig geworden? Informeer via onderstaand formulier vrijblijvend naar de mogelijkheden en de kosten.