Zoals ik op mijn welkomstpagina al aangeef, vind ik het leuk om mensen meer bekend te maken met de natuur om zich heen. Te laten kennismaken met al die mooie vogels, vlinders, libellen en nog veel meer. Om zo de schoonheid van de natuur te ontdekken. Dat probeer ik met mijn website, maar wil ik ook op een meer directe manier doen. Daarom ben ik gestart met het geven van lezingen en excursies (naast mijn activiteiten voor Staatsbosbeheer en de Werkgroep Natuur en Landschap Duurswold). 

Mijn doelgroep is met name de mensen die zich nog niet of nog niet diepgaand verdiept hebben in de natuur, maar ook de doorgewinterde vogelaar of plantenkenner is uiteraard van harte welkom.
Leuk voor een uitstapje met de collega’s of een bijeenkomst van de vereniging. Een keer een andere invulling van een verjaardag of jubileum. Nieuwsgierig wat er ‘s nachts allemaal vliegt rond je huis? Wat dacht je dan van een nachtvlinderavond in je eigen achtertuin? Onderaan deze pagina kun je zien voor wie ik al een activiteit verzorgd heb en vind je tevens enkele reacties op de activiteiten.

Hieronder staan enkele mogelijkheden. Ik vraag een kleine vergoeding voor de onkosten en reiskosten. Ik neem zelf een beamer en scherm mee, het enige wat ik nodig heb is een stopcontact. Dat geldt overigens ook voor de nachtvlinderavond. Ik neem alles zelf mee, een stopcontact binnen 50 m afstand is voldoende. Je hoeft dus verder nergens voor te zorgen.

Lezingen duren over het algemeen twee uur. De tijdsduur van excursies is in overleg, maar over het algemeen twee tot tweeënhalf uur. Een nachtvlinderavond kan in combinatie met een korte voorafgaande lezing van een uur geboekt worden. Maar ook zonder introductie is dit mogelijk.

Informeer vrijblijvend met onderstaand contactformulier naar de mogelijkheden.

Op deze pagina vind je een overzicht van mijn komende activiteiten.

Tot slot ben ik voor al mijn activiteiten ook te boeken via Local Nature Guide.


Torenvalk

Lezing Roofvogels

Voor de pauze geef ik een introductie over roofvogels in het algemeen. Daarbij komen onder meer bouw, leefwijze, jachttechnieken en voortplanting aan bod.
Na de pauze passeert een aantal soorten de revue die je in de eigen omgeving zou kunnen zien, inclusief karakteristieke kenmerken, overeenkomsten en verschillen.


Lezing Vogels algemeen

Een introductie over vogels in het algemeen en Nederlandse soorten in het bijzonder. Hoe is deze diersoort ooit ontstaan? Wat zijn kenmerken van de verschillende families en soorten? Wat eten vogels, hoe leven ze? Wat doen vogels ‘s nachts? Maar vooral ook veel leuke weetjes en anekdotes.

Gele kwikstaart

Groot avondrood

Lezing Nachtvlinders

Veel mensen realiseren zich niet dat er in ons land zo’n 2400 soorten nachtvlinders voorkomen. Van hele kleine tot hele flinke, groter dan de meeste dagvlinders. En niet alleen grauwe motten, maar vlinders met de meest prachtige kleuren die niet onderdoen voor de dagvlinders.


Nachtvlinderavond

Tijdens een nachtvlinderavond kun je kennismaken met deze prachtige vlinders. Daarbij maak ik gebruik van een lamp en een wit laken om de vlinders te lokken. Een stopcontact in de nabijheid is daarom noodzakelijk en een stuk gazon of terras om het laken op te zetten. Of een muur waartegen het laken opgehangen kan worden. De avond begint pas op het moment dat het donker wordt en duurt… net zolang als je wilt en afhankelijk of en hoeveel vlinders er op het doek afkomen. In verband met de kwetsbaarheid van de lamp en het feit dat nachtvlinders van droog weer houden is er enige afhankelijkheid van de weersomstandigheden.
Een nachtvlinderavond is eventueel ook te boeken in combinatie met een korte presentatie vooraf.

Nachtvlinders lokken met lamp en laken

Knuppelpad Dannemeer

Wandelexcursies

Een excursie in een natuurgebied behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Onder meer in ‘t Roegwold (bijvoorbeeld het Dannemeer of de Ae’s bij Woudbloem). Maar ik kan ook in veel andere gebieden in Groningen en Noord-Drenthe een excursie verzorgen. Daarbij zorg ik voor een goede voorbereiding, zodat ik de gasten een boeiend en interessant verhaal kan vertellen, waar het ook is.


Fietsrondje Schildmeer

Het Schildmeer is een 284 hectare groot meer bij Steendam. Het bestond al in de Middeleeuwen. We starten de tocht in Steendam en onderweg zijn verschillende stops ingelast. Daar vertel ik feitjes en weetjes over cultuurhistorie, landschap en natuur. Het rondje is in totaal 14 kilometer en we zijn ongeveer 2 uur onderweg. Bij Peter en Leni in Steendam kan eventueel een lunch na afloop geregeld worden.

Uiteraard is het rondje Schildmeer ook als wandelexcursie te boeken. Reken met alle tussenstops dan op een wandeling van circa 4-5 uur.


Schildmeer in het zonnetje


Enkele reacties van deelnemers en organisatoren:

Naar boven


Voor deze bedrijven, instanties en organisaties heb ik een activiteit verzorgd:

  • Gemeente Midden-Groningen (lezing roofvogels)
  • Sociëteit De Harmonie (fietsrondje Schildmeer)
  • Natuurkampeerterrein Wildemansheerd (lezing en nachtvlinderavond)
  • Groninger Landschap (nachtvlinderavond en excursie ‘t Roegwold)
  • IVN Natuureducatie Eelde-Paterswolde (lezing nachtvlinders)

Naar boven


Nieuwsgierig geworden? Informeer via onderstaand formulier vrijblijvend naar de mogelijkheden en de kosten.

Naar boven