Wonderbaarlijke beestjes zijn het, die libellen. Van de ranke, slanke juffers zoals de vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula), de blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes) en de weidebeekjuffer (Calopteryx splendens) tot de forse en zwaardere libellen als de paardenbijter (Aeshna mixta), viervlek (Libellula quadrimaculata) en bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum).

Maar een libel is niet zomaar een libel. Lees meer over de verschillen tussen de zogenaamde echte libellen en juffers in dit blogje.

En ik heb meer blogjes over libellen geschreven, kijk hier voor een overzicht.

In Nederland komen 71 soorten libellen voor, waarvan 45 soorten echte libellen en 26 soorten juffers. Ik heb er tot nu toe respectievelijk 28 en 16 op de foto kunnen zetten. Hieronder een overzicht van de echte libellen en daaronder de juffers die op mijn website staan.

Om gemakkelijk een libellensoort te zoeken kun je naar de overzichtspagina gaan, waar alle soorten alfabetisch in een tabel op naam gerangschikt zijn. Met een link ga je vervolgens naar een pagina met foto’s van de desbetreffende soort.

Echte libellen

Juffers