Zoals ik op mijn welkomstpagina al aangeef, vind ik het leuk om mijn enthousiasme voor de natuur over te dragen aan anderen. Mensen laten kennismaken met al die mooie vogels, vlinders, libellen en nog veel meer, en de schoonheid van de natuur te ontdekken. Dat probeer ik met mijn website, maar wil ik ook op een meer directe manier doen, door middel van lezingen, natuurwandelingen, excursies en nachtvlinderavonden.
Bijvoorbeeld voor een bijeenkomst van de vereniging, een wandeling met familie, vrienden of collega’s. Ben je nieuwsgierig wat er ’s nachts allemaal vliegt rond je huis? Denk dan eens aan een nachtvlinderavond in je eigen achtertuin. Of geef een nachtvlinderbeleving als cadeau voor verjaardag, jubileum of zomaar. Onderaan deze pagina kun je zien voor wie ik al een activiteit verzorgd heb en vind je tevens enkele reacties op de activiteiten.
Hieronder staan enkele mogelijkheden. Ik vraag een kleine vergoeding voor de onkosten en reiskosten. Informeer vrijblijvend met onderstaand contactformulier naar de mogelijkheden.
Op deze pagina vind je een overzicht van mijn komende activiteiten.
Lezingen
Ik verzorg lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld over vogels, maar ook specifiek over roofvogels. Over dagvlinders, nachtvlinders en libellen. Maar ook over onderwerpen op verzoek, zoals uilen of vleermuizen. En daarnaast kan ik ook een lezing verzorgen over een specifiek gebied, zoals bijvoorbeeld over ’t Roegwold. Hieronder een korte omschrijving van enkele lezingen. Alle lezingen worden door mij goed voorbereid en zijn voorzien van ondersteunende beelden. Daarvoor neem ik zelf een laptop, beamer en projectiescherm mee.

Vogels
Hoe zijn vogels ontstaan, wat zijn specifieke kenmerken van vogels? Hoe zit het vogelskelet in elkaar en waarom leggen vogels eieren? Wat zijn nestvlieders en nestblijvers? Wat is asynchroon broeden? Wat zijn bedreigingen voor de vogels? Om te eindigen met een aantal leuke feitjes over vogels: welke soort is de snelste, de grootste? Wat is de oudste vogel? Welke vogel legt het grootste en kleinst ei. Op al deze vragen en meer geef ik antwoord tijdens een twee uur durende lezing.
Roofvogels
Voor de pauze geef ik een introductie over roofvogels in het algemeen. Daarbij komen onder meer bouw, leefwijze, jachttechnieken en voortplanting aan bod.
Na de pauze passeert een aantal soorten de revue die je in de eigen omgeving zou kunnen zien, inclusief karakteristieke kenmerken, overeenkomsten en verschillen.


Nachtvlinders
Veel mensen realiseren zich niet dat er in ons land zo’n 2400 soorten nachtvlinders voorkomen. Van hele kleine tot hele flinke, groter dan de meeste dagvlinders. En niet alleen grauwe motten, maar vlinders met de meest prachtige kleuren die niet onderdoen voor de dagvlinders.
Tijdens deze lezing vertel ik over vlinders in het algemeen en nachtvlinders in het bijzonder. Wat zijn de verschillen met dagvlinders? Hoe kun je ze lokken? En uiteraard laat ik vele voorbeelden van deze prachtige insecten zien.
Dagvlinders
Dagvlinders zijn een bekende en vertrouwde verschijning. Met hun prachtige kleuren en hun gefladder vrolijken ze iedere lente- en zomerdag op. Tijdens mijn lezing over dagvlinders vertel ik eerst iets over vlinders in het algemeen. En vervolgens ga ik in op specifieke kenmerken van dagvlinders, vertel iets over waardplanten en hoe je vlinders kunt helpen. Tot slot komen er verschillende soorten aan bod, eventueel de specifieke soorten die op dat moment en op de betreffende locatie gezien kunnen worden.


Libellen en juffers
Wat zijn libellen, wat zijn hun kenmerken? En wat zijn juffers, wat is het verschil? Zomaar een paar vragen waarvan de antwoorden gegeven worden tijdens mijn lezing over libellen en juffers. Wist je dat een libel het grootste deel van zijn leven in het water doorbrengt? Ook dat komt aan bod. En natuurlijk passeren de nodige soorten de revue, voorzien van vele foto’s.
’t Roegwold
Tussen 1998 en 2016 is natuurgebied ’t Roegwold aangelegd in het kader van het Natuurnetwerk Nederland. 1710 hectare nieuwe natuur aan de oostkant van de stad Groningen, zich uitstrekkend van Scharmer tot Steendam. En in 2022 is de natte verbinding met het Zuidlaardermeer gerealiseerd, waardoor onder meer de otter veilig tussen beide gebieden kan migreren. Tijdens deze lezing vertel ik onder meer waarom juist dit gebied zich leende om omgevormd te worden. Met daarbij een duik in de verre geschiedenis en de ontwikkeling van het gebied door de eeuwen heen. Ik sta vervolgens stil bij de verschillende deelgebieden om af te sluiten met een bloemlezing over de fauna in dit prachtige stuk nieuwe natuur.

Overige activiteiten

Nachtvlinderavond
Tijdens een nachtvlinderavond kun je kennismaken met deze prachtige vlinders. Daarbij maak ik gebruik van een lamp en een wit laken om de vlinders te lokken. Een stopcontact in de nabijheid is daarom noodzakelijk en een stuk gazon of terras om het laken op te zetten. Of een muur waartegen het laken opgehangen kan worden. De avond begint pas op het moment dat het donker wordt en duurt… net zolang als je wilt en afhankelijk of en hoeveel vlinders er op het doek afkomen. In verband met de kwetsbaarheid van de lamp en het feit dat nachtvlinders van droog weer houden is er enige afhankelijkheid van de weersomstandigheden.
Natuurwandelingen en excursies
Een excursie in een natuurgebied behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Ik heb al wandelingen verzorgd in onder meer in de bossen van Exloo, Oudemolen, ’t Roegwold en de Heemtuin Muntendam, maar ook andere gebieden zoals de Onlanden, het Ballooërveld of de omgeving van Sellingen biedt vele mogelijkheden. Kortom in heel Groningen en Noord-Drenthe. Daarbij zorg ik voor een goede voorbereiding, zodat ik de gasten een boeiend en interessant verhaal kan vertellen, ongeacht waar het is.


Nachtvlinderbeleving
Ben je op zoek naar een leuk verjaardagscadeau of jubileumgeschenk? Neemt een collega afscheid of wil je iemand zomaar verrassen met iets unieks? Denk dan eens aan een nachtvlinderbeleving. Gewoon bij de ontvanger van het cadeau thuis in de tuin. Ik kom met mijn vlinderlaken en lamp en we kijken wat er allemaal op het doek verschijnt. Vaak meer dan je vooraf zou verwachten. Na afloop krijgt de ontvanger van dit cadeau een overzicht met foto’s en namen van de nachtvlinders die we gezien hebben.
Een uniek cadeau! Informeer naar de mogelijkheden.
De hei op!
Een heidag! Hoe anders dan de naam doet vermoeden vindt deze helaas zelden in de vrije natuur op de heide plaats, maar veelal ergens in een zaaltje van een hotelketen.
Maar ga nu eens echt de hei op! Ik neem jullie als team graag mee de natuur in. Dat kan natuurlijk op de hei zijn, maar ook in een bos, een natuurgebied om de hoek of waar dan ook. Dat ligt geheel aan jullie. Als het maar in de drie noordelijke provincies is.
Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Enkele reacties van deelnemers en organisatoren:
Van Archaeopteryx, een eerste met veren beklede dinosauriër uit de late Jura, 150 miljoen jaar. geleden, via de Ichthyornis, een visetende vogel uit het Krijt,
naar de kip en alle overige hedendaagse vogels in hun enorme verscheidenheid in twee uur tijds: Theo de la Ruelle speelt het klaar.
In een boeiende, met beelden versterkte, presentatie nam hij op woensdag 25 januari 2023 ruim 30 geïnteresseerden mee in het verhaal van de vogel.
Hoe is de vogel evolutionair ontstaan, waar zijn de ooit aanwezige tanden in de vogelbek gebleven,
waarom zijn vogelboten hol, hoe is een veer opgebouwd, hoe ziet een vogel?
Het feit dat gewichtsreductie voor vliegende vogels van levensbelang is zie je terug in de holle botten, de afwezigheid van tanden, luchtzakken bij de longen, minimalisering van (zwaar) spierweefsel, het leggen van eieren in plaats van jongen voldragen en in nog veel meer.
Nestvlieder of nestblijver, het verschil in snavelvorm afgestemd op voedsel, trek- of standvogel, maar ook aan welke bedreigingen is de vogelstand onderhevig. Het kwam allemaal aan bod met als toetje een aantal leuke weetjes rondom extremen.
Wie vliegt het hoogst en wie het snelst, maar ook wie vliegt niet sneller dan 8 km/u, wie loopt het snelst, wie vliegt non-stop het verst, wie is het grootst en wie is het kleinst.
Na zo’n uiteenzetting kan je niet anders dan met ontzag en bewondering naar het fenomeen vogel kijken.
(Herman de Meijer, IVN Westerkwartier e.o. - Lezing over vogels - 25 januari 2023)
Gisteravond naar een lezing over nachtvlinders geweest, deze werd gegeven door Theo de la Ruelle. Ik fotografeer heel graag dagvlinders en libellen, maar in de nachtvlinders heb ik me nooit zo verdiept. Dus er ging een wereld voor me open. Met name dat er in Nederland zo'n 50 soorten dagvlinders zijn en wel 2400 nachtvlinders vond ik al heel verrassend. En dat het niet allemaal bruine motten zijn maar dat ze ook hele mooie kleuren kunnen hebben. Theo heeft veel kennis en weet het ook op een leuke en boeiende manier aan zijn publiek over te brengen. Gelukkig was de regen gestopt en konden we ook nog naar buiten, om de nachtvlinders in het echt te zien op het witte doek. Er kwamen verschillende nachtvlinders op af die we in een potje even heel goed konden bekijken. Vooral de parelmoermot vond ik een hele mooie. Theo bedankt, en wie weet tot een volgende keer!
(Josefien Spoelder - Nachtvlinderavond Ennemaborg - 19 augustus 2022)
Op 12 mei 2022 heeft Theo in het kader van onze vogelcursus (5 lezingen gecombineerd met 5 excursies) een presentatie gehouden over roofvogels en in het bijzonder over de kiekendieven. Hij hield een goed opgebouwd verhaal dat prima aansloot bij de kennis van onze cursisten. Zijn presentatie was boeiend en gevarieerd. Zijn natuur- en vogelkennis zorgden er voor dat onze cursisten tevreden naar huis gingen.
(Fokke Veenstra - IVN Groningen-Haren - mei 2022)
Donderdag 21 april heeft de afdeling Vrouwen van Nu te Appingedam een lezing gehad van Theo de la Ruelle over het natuurgebied 't Roegwold. Theo vertelde allereerst over de geschiedenis van het gebied en hoe het oude veengebied werd gemaakt tot goede landbouwgrond. Daarna vertelde hij hoe deze landbouwgronden in de afgelopen jaren aan de natuur zijn teruggegeven. Het gebied loopt nu vanaf het Schildmeer tot aan Scharmer en er is zelfs net een duiker onder de A7 geplaatst, waardoor de dieren van en naar het Zuidlaardermeer kunnen. Dit jaar zijn er zelfs al otters geboren. Na de pauze vertelde Theo over verschillende diersoorten die in 't Roegwold te zien zijn. Niet alleen over de vele vogels, maar ook vlinders, libellen en zoogdieren. Het was een leerzame lezing en onze fietstocht gaat deze zomer zeker via 't Roegwold naar de Fraeylemaborg in Slochteren.
(Tiny Arends - april 2022)
Voor mijn verjaardag kreeg ik een natuurwandeling cadeau met natuurgids Theo. Samen op stap in het natuurgebied bij het dorpje Oudemolen. Het was een prachtige wandeling waarbij Theo ons veel vertelde over het gebied, verschil tussen dag- en nachtvlinders, herkennen van vogelgeluiden, samen nog een poeponderzoek verricht, en ook meer kennis gekregen over de verscheidenheid aan vegetatie en, en …meer.
Al met al een zéér geslaagde educatieve en gezellige wandeling. Theo weet zijn kennis op een fijne manier over te brengen. Een super leuk verjaardagscadeau!
Theo bedankt!
(Alie en Anja - april 2022)
Op 12 maart 2022 hebben we bij prachtig voorjaarsweer een wandeling door de Heemtuin gemaakt. We werden hier rondgeleid door Theo de la Ruelle als vrijwilliger van Staatsbosbeheer. Al snel bleek dat Theo een gulle verteller is die veel kennis in huis heeft waardoor hij snel kan schakelen tussen vogels, vlinders, bomen, planten en allerlei natuurverschijnselen en andere wetenswaardigheden. Wat opviel, was hoe hij met veel gemak reageert op gestelde vragen en complexe processen helder weet uit te leggen. De activiteit duurde een uur en drie kwartier waarbij we weinig meters maar veel ervaringen hebben meegenomen. Kortom een heel geslaagde en leerzame wandeling.
(Barry Sprenger De Rover - maart 2022)
Een uiterst gepassioneerde Theo de la Ruelle heeft bij onze Vogelvereniging de Vogelvriend uit Winschoten een leerzame lezing verzorgd over Roofvogels die voorkomen in Nederland. Theo heeft kennis van zaken, weet inspirerend te vertellen en zoekt ook goed de interactie op met het publiek.
(Harry Jurrema - oktober 2021)
De Soroptemisten vanuit de Veenkoloniën zijn samen met de gids Theo door een stukje natuurgebied (Haansvaart) gewandeld bij het Schildmeer. Er werd uitleg gegeven over het landschap en welke dieren er voorkwamen in dit gebied. Ook verschillende planten bewonderd en er werd iets over verteld. Het was een uitzonderlijke avond. Mooi weer, goede temperatuur en een fantastische ondergaande zon. De uitleg door gids Theo was geweldig. Bedankt namens de Soroptimisten van de Veenkoloniën
(Janneke Kraan - september 2021)
Voor de cursisten van mijn speurhondenschool Samen Speuren had ik Theo gevraagd een excursie te geven. Tijdens de speurtraining worden mijn cursisten altijd in hoog tempo door het bos getrokken door hun hond en deze excursie geeft de gelegenheid het bos eens rustig te bekijken. Zelf had ik de excursie al eens bijgewoond en vond het toen al ontzettend boeiend.
Zaterdagavond 28 augustus stonden we met een groep van zo'n 18 cursisten in het bos. Theo opende met een korte uitleg en we wandelden het bos is. Tijdens de wandeling stopte hij regelmatig om wat te vertellen over het verschil tussen een zomer- en een wintereik en hoe je nou een spar, den of taxus herkent. Ook kan hij veel vertellen over het kleine leven wat bijvoorbeeld voor grootse schade aan bomen en planten kan zorgen. Hij haakt erg leuk in op de geluiden die voorbij komen van vogels en andere dieren. Op veel vragen vanuit de cursisten kon hij meteen antwoord geven, lukt dat niet dan zoekt hij het op en komt er op terug. Erg leuk! Theo is een gepassioneerde vakman, en heel enthousiast. Wij hebben onze volgende afspraak alweer staan, ik weet nu al dat zich weer een mooie groep aanmeldt en dat het weer een leerzame wandeling gaat worden!
(Ellen Schipper - augustus 2021)
Op een mooie woensdagmiddag op de 21e dag van juli 2021, heeft Theo de la Ruelle een Vlindermiddag voor de Vrienden van de Heemtuin georganiseerd. Hierbij had ik hem gevraagd de lezing voor zowel kinderen als volwassenen geschikt te maken. Hierin is hij zeer geslaagd, hij had alle apparatuur zelf bij zich, had een duidelijk verhaal, schitterende foto's, interessante vlinderweetjes en hij liet een leuk filmpje zien van de verandering van rups tot vlinder.
De lezing was speciaal aan de Heemtuin in Muntendam aangepast, waarbij de kleine Vuurvlinder nog op het laatste moment werd toegevoegd. Aan het einde van de lezing liet iemand uit het publiek een zeldzame doodshoofdvlinder zien die een bezoekje aan een bijenkast helaas niet had overleefd.
Ook de excursie na de korte pauze, door de tuin van de Heemtuin was zeer leerzaam, waarbij vooral de MacDonald's van de vlinders, te weten de vlinderstruik vol zat met diverse soorten vlinders, waaronder de gehakkelde aurelia, atalanta en kleine vos.
Theo had vlinderherkeningskaarten uitgedeeld, zodat men ook zelf vlinders kon herkennen. Er waren ongeveer 25 deelnemers, en het was een goede dag om vlinders te spotten. (Marten Drenth - Vrienden van de Heemtuin - juli 2021)
Voor mijn verjaardag kreeg ik een uniek kado: een nachtvlinderavond! Nadat ik in mijn tuin een prachtige nachtvlinder (de witte tijger) aan had getroffen was mijn interesse gewekt en een nadere kennismaking was dus zeer welkom! Nadat het doek en de lamp waren opgezet en we wachtten tot het donker(der) werd kregen we van Theo een enthousiaste introductie over de nachtvlinders. Toen de eerste nachtvlinders op het doek verschenen wist Theo door zijn ruime kennis en ervaring de soorten snel te determineren. En pas als je ze zo dichtbij in alle rust kunt bekijken zie je pas de schoonheid van wat niet lang daarvoor in mijn ogen nog ‘motten’ waren! We hebben die avond veel geleerd, de nachtvlinderavond is een grote aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de nachtvlinders, er graag meer over wil weten en ze van dichtbij wil zien. En het is een ideaal kado voor een natuurminnende vriendengroep!
(Ineke Visser - augustus 2020)
Lezing over nachtvlinders op 8 oktober 2019 voor IVN Eelde-Paterswolde. 25 bezoekers.
Theo is een enthousiast en interessant verteller. Heel veel wetenswaardigheden over de poppen, de rupsen en de vlinders kwamen aan de orde. De uitsmijter van vele prachtige foto's aan het eind van de lezing werd door iedereen met bewondering aanschouwd. Helaas leverde het vóór de lezing aangebrachte smeermengsel van stroop en rum op een aantal oude eiken in de buurt geen vlinders op. We denken eraan volgend jaar met Theo een nachtvlinderexcursie te organiseren.
(Leo Stockmann - IVN Eelde-Paterswolde - oktober 2019)
Op 31 mei de lezing roofvogels van Theo de la Ruelle bij de Wildemansheerd bijgewoond. In het begin deelt Theo mede dat hij de naam prooivogels meer van toepassing vindt. Verder volgde er gedurende de avond heel veel informatie. Theo is een enthousiaste verteller! Zijn verhaal, aangevuld met foto's en video's, maakten het tot een erg leerzame avond. Onze fascinatie voor roofvogels is door deze lezing nog toegenomen.
(Klara Ebeling - juni 2019)
Op uitnodiging van het team Ennemaborg van het Groninger Landschap, heeft Theo een lezing over (nacht)vlinders gegeven en zijn we daarna naar buiten gegaan om nachtvlinders op doek en op bomen te bekijken. Theo is een enthousiaste verteller, die veel weet van de nachtvlinders. De lezing was goed opgebouwd voor een breed publiek. Voor het bekijken van de nachtvlinders op doek heeft Theo een handige opstelling gemaakt, waar je goed met meerdere mensen voor (en ook achter) kunt staan. Door zijn ruime ervaring in het herkennen van nachtvlinders wist hij de verschillende soorten die we zagen snel op naam te brengen en op te zoeken in de vlinderboeken. Dat is erg prettig, want voor de leek is dat een zeer lastige opgave, omdat er zo veel verschillende nachtvlinders zijn. Al met al een aanrader voor iedereen die meer wil weten over nachtvlinders en deze mooie vlinders ook eens van dichtbij wil zien!
(Sanne Palstra, vrijwilliger team Ennemaborg - Groninger Landschap - augustus 2019)
Op 11 mei 2019 zijn we in alle vroegte met de Werkgroep Natuur en Landschap Duurswold onder leiding van Theo de la Ruelle op Vogelexcursie geweest in de Harksteder Broeklanden. Dat het een bijzondere tocht zou worden bleek al uit het feit dat we direct bij aankomst de wielewaal hoorden. En onderweg, naast de vele andere vogelwijsjes en de koekoek, ook nog een snor. Als Theo daar niet op gewezen had, had ik dat nooit gehoord. Dankzij Theo ben ik heel wat wijzer geworden over onze natuur en zijn inwoners. Door zijn enthousiasme en de mogelijkheid om vragen te mogen stellen is de tocht echt een bijzonder uitje geworden. Beslist een aanrader! Ik denk dat ik binnenkort weer van de partij ben!
(Silvana Wierenga-Toffoli - mei 2019)
Theo heeft tijdens onze vrijwilligersavond een prachtig verhaal verteld over de roofvogels die we in onze directe omgeving waar kunnen nemen. Mooie foto’s en een duidelijk verhaal over het uiterlijk en de leefwijze van de roofvogels. We hadden van te voren besproken hoeveel tijd er voor de lezing beschikbaar was. Dit was wel goed want Theo is zo gepassioneerd over zijn vogelverhaal dat hij er uren over kan vertellen. Er was ook ruimte om vragen uit het publiek te beantwoorden en zodoende ontstond een leuke wisselwerking tussen verteller en toehoorders.
(Theo Bekking - Gemeente Midden-Groningen - december 2018)
Voor deze bedrijven, instanties en organisaties heb ik een activiteit mogen verzorgen:
- Gemeente Midden-Groningen (lezing roofvogels)
- Sociëteit De Harmonie (fietsrondje Schildmeer)
- Natuurkampeerterrein Wildemansheerd (lezing en nachtvlinderavond)
- Groninger Landschap (nachtvlinderavonden Ennemaborg en excursie ‘t Roegwold)
- Speurhondenschool Shunka (natuurwandeling Exloo)
- IVN Eelde-Paterswolde (lezing nachtvlinders en nachtvlinderavond)
- IVN Norg en Assen (lesavond natuurgidsopleiding)
- Vrienden van de Heemtuin – Muntendam (vlindermiddag en lezing over libellen en juffers)
- Speurhondenschool Samen Speuren (natuurwandeling Exloo)
- Soroptimistenclub De Veenkoloniën (natuurwandeling Haansvaart)
- Vogelvereniging De Vogelvriend – Winschoten (lezing roofvogels)
- Meer met Cultuur – Borgercompagnie (natuurwandeling Heemtuin en Tussen de Venen – Muntendam)
- Vrouwen van Nu – Appingedam (lezing ’t Roegwold)
- IVN Groningen-Haren (lezing roofvogels in het kader van een vogelcursus)
- Ecologisch adviesbureau Bauke Koole (nachtvlinderavond)
- Esmeralda Louwes (natuurwandeling met collega’s)
- IVN Westerkwartier e.o. (lezing vogels)
Nieuwsgierig geworden? Informeer via onderstaand formulier vrijblijvend naar de mogelijkheden en de kosten.