Zoals ik op mijn welkomstpagina al aangeef, vind ik het leuk om mijn enthousiasme voor de natuur over te dragen aan anderen. Mensen laten kennismaken met al die mooie vogels, vlinders, libellen en nog veel meer, en de schoonheid van de natuur te ontdekken. Dat probeer ik met mijn website, maar wil ik ook op een meer directe manier doen, door middel van lezingen, natuurwandelingen, excursies en nachtvlinderavonden. 

Bijvoorbeeld voor een bijeenkomst van de vereniging, een wandeling met familie, vrienden of collega’s. Ben je nieuwsgierig wat er ‘s nachts allemaal vliegt rond je huis? Denk dan eens aan een nachtvlinderavond in je eigen achtertuin. Of geef een nachtvlinderbeleving als cadeau voor verjaardag, jubileum of zomaar. Onderaan deze pagina kun je zien voor wie ik al een activiteit verzorgd heb en vind je tevens enkele reacties op de activiteiten.

Hieronder staan enkele mogelijkheden. Ik vraag een kleine vergoeding voor de onkosten en reiskosten. Informeer vrijblijvend met onderstaand contactformulier naar de mogelijkheden.

Op deze pagina vind je een overzicht van mijn komende activiteiten.


Lezingen

Ik verzorg lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld over vogels, maar ook specifiek over roofvogels. Over dagvlinders, nachtvlinders en libellen. Maar ook over onderwerpen op verzoek, zoals uilen of vleermuizen. En daarnaast kan ik ook een lezing verzorgen over een specifiek gebied, zoals bijvoorbeeld over ‘t Roegwold. Hieronder een korte omschrijving van enkele lezingen. Alle lezingen worden door mij goed voorbereid en zijn voorzien van ondersteunende beelden. Daarvoor neem ik zelf een laptop, beamer en projectiescherm mee.


Vink

Vogels

Hoe zijn vogels ontstaan, wat zijn specifieke kenmerken van vogels? Hoe zit het vogelskelet in elkaar en waarom leggen vogels eieren? Wat zijn nestvlieders en nestblijvers? Wat is asynchroon broeden? Wat zijn bedreigingen voor de vogels? Om te eindigen met een aantal leuke feitjes over vogels: welke soort is de snelste, de grootste? Wat is de oudste vogel? Welke vogel legt het grootste en kleinst ei? Op al deze vragen en meer geef ik antwoord tijdens een twee uur durende lezing.


Roofvogels

Voor de pauze geef ik een introductie over roofvogels in het algemeen. Daarbij komen onder meer bouw, leefwijze, jachttechnieken en voortplanting aan bod.
Na de pauze passeert een aantal soorten de revue die je in de eigen omgeving zou kunnen zien, inclusief karakteristieke kenmerken, overeenkomsten en verschillen.

Torenvalk

Groot avondrood

Nachtvlinders

Veel mensen realiseren zich niet dat er in ons land zo’n 2400 soorten nachtvlinders voorkomen. Van hele kleine tot hele flinke, groter dan de meeste dagvlinders. En niet alleen grauwe motten, maar vlinders met de meest prachtige kleuren die niet onderdoen voor de dagvlinders.

Tijdens deze lezing vertel ik over vlinders in het algemeen en nachtvlinders in het bijzonder. Wat zijn de verschillen met dagvlinders? Hoe kun je ze lokken? En uiteraard laat ik vele voorbeelden van deze prachtige insecten zien.


Dagvlinders

Dagvlinders zijn een bekende en vertrouwde verschijning. Met hun prachtige kleuren en hun gefladder vrolijken ze iedere lente- en zomerdag op. Tijdens mijn lezing over dagvlinders vertel ik eerst iets over vlinders in het algemeen. En vervolgens ga ik in op specifieke kenmerken van dagvlinders, vertel iets over waardplanten en hoe je vlinders kunt helpen. Tot slot komen er verschillende soorten aan bod, eventueel de specifieke soorten die op dat moment en op de betreffende locatie gezien kunnen worden.

Oranjetipje

Libellen en juffers

Wat zijn libellen, wat zijn hun kenmerken? En wat zijn juffers, wat is het verschil? Zomaar een paar vragen waarvan de antwoorden gegeven worden tijdens mijn lezing over libellen en juffers. Wist je dat een libel het grootste deel van zijn leven in het water doorbrengt? Ook dat komt aan bod. En natuurlijk passeren de nodige soorten de revue, voorzien van vele foto’s.


‘t Roegwold

Tussen 1998 en 2016 is natuurgebied ‘t Roegwold aangelegd in het kader van het Natuurnetwerk Nederland. 1710 hectare nieuwe natuur aan de oostkant van de stad Groningen, zich uitstrekkend van Scharmer tot Steendam. En in 2022 is de natte verbinding met het Zuidlaardermeer gerealiseerd, waardoor onder meer de otter veilig tussen beide gebieden kan migreren. Tijdens deze lezing vertel ik onder meer waarom juist dit gebied zich leende om omgevormd te worden. Met daarbij een duik in de verre geschiedenis en de ontwikkeling van het gebied door de eeuwen heen. Ik sta vervolgens stil bij de verschillende deelgebieden om af te sluiten met een bloemlezing over de fauna in dit prachtige stuk nieuwe natuur.

Dannemeer – een van de deelgebieden van ‘t Roegwold

Overige activiteiten

Nachtvlinders lokken met lamp en laken

Nachtvlinderavond

Tijdens een nachtvlinderavond kun je kennismaken met deze prachtige vlinders. Daarbij maak ik gebruik van een lamp en een wit laken om de vlinders te lokken. Een stopcontact in de nabijheid is daarom noodzakelijk en een stuk gazon of terras om het laken op te zetten. Of een muur waartegen het laken opgehangen kan worden. De avond begint pas op het moment dat het donker wordt en duurt… net zolang als je wilt en afhankelijk of en hoeveel vlinders er op het doek afkomen. In verband met de kwetsbaarheid van de lamp en het feit dat nachtvlinders van droog weer houden is er enige afhankelijkheid van de weersomstandigheden.


Natuurwandelingen en excursies

Een excursie in een natuurgebied behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Ik heb al wandelingen verzorgd in onder meer in de bossen van Exloo, Oudemolen, ‘t Roegwold en de Heemtuin Muntendam, maar ook andere gebieden zoals de Onlanden, het Ballooërveld of de omgeving van Sellingen biedt vele mogelijkheden. Kortom in heel Groningen en Noord-Drenthe. Daarbij zorg ik voor een goede voorbereiding, zodat ik de gasten een boeiend en interessant verhaal kan vertellen, ongeacht waar het is.

Knuppelpad Dannemeer

Nachtvlinderbeleving

Ben je op zoek naar een leuk verjaardagscadeau of jubileumgeschenk? Neemt een collega afscheid of wil je iemand zomaar verrassen met iets unieks? Denk dan eens aan een nachtvlinderbeleving. Gewoon bij de ontvanger van het cadeau thuis in de tuin. Ik kom met mijn vlinderlaken en lamp en we kijken wat er allemaal op het doek verschijnt. Vaak meer dan je vooraf zou verwachten. Na afloop krijgt de ontvanger van dit cadeau een overzicht met foto’s en namen van de nachtvlinders die we gezien hebben.

Een uniek cadeau! Informeer naar de mogelijkheden.


De hei op!

Een heidag! Hoe anders dan de naam doet vermoeden vindt deze helaas zelden in de vrije natuur op de heide plaats, maar veelal ergens in een zaaltje van een hotelketen. 

Maar ga nu eens echt de hei op! Ik neem jullie als team graag mee de natuur in. Dat kan natuurlijk op de hei zijn, maar ook in een bos, een natuurgebied om de hoek of waar dan ook. Dat ligt geheel aan jullie. Als het maar in de drie noordelijke provincies is. 

Kijk op deze pagina voor meer informatie.
Enkele reacties van deelnemers en organisatoren:

Naar boven


Voor deze bedrijven, instanties en organisaties heb ik een activiteit mogen verzorgen:

 • Gemeente Midden-Groningen (lezing roofvogels en lezing vogels)
 • Sociëteit De Harmonie (fietsrondje Schildmeer)
 • Natuurkampeerterrein Wildemansheerd (lezing en nachtvlinderavond)
 • Groninger Landschap team Ennemaborg (nachtvlinderavonden Ennemaborg en excursie ‘t Roegwold)
 • Speurhondenschool Shunka (natuurwandeling Exloo)
 • IVN Eelde-Paterswolde (lezing nachtvlinders en nachtvlinderavond)
 • IVN Norg en Assen (lesavond natuurgidsopleiding)
 • Vrienden van de Heemtuin – Muntendam (vlindermiddag en lezing over libellen en juffers)
 • Speurhondenschool Samen Speuren (natuurwandeling Exloo)
 • Soroptimistenclub De Veenkoloniën (natuurwandeling Haansvaart)
 • Vogelvereniging De Vogelvriend – Winschoten (lezing roofvogels)
 • Meer met Cultuur – Borgercompagnie (natuurwandeling Heemtuin en Tussen de Venen – Muntendam)
 • Vrouwen van Nu – Appingedam (lezing ‘t Roegwold)
 • IVN Groningen-Haren (lezing roofvogels in het kader van een vogelcursus)
 • Ecologisch adviesbureau Bauke Koole (nachtvlinderavond)
 • Esmeralda Louwes (natuurwandeling met collega’s)
 • IVN Westerkwartier e.o. (lezing vogels en lezing roofvogels)
 • De Vogelvrienden Crescendo – Emmer Compascuum (lezing vogels)
 • Natuur en Milieufederatie Groningen (natuurcolleges tijdens Festival Goud Groen – 50 jaar NMF Groningen)
 • Groninger Landschap team Bourtange (lezing nachtvlinders)
 • Volierevereniging Leeuwarder Vogelvrienden – Leeuwarden (lezing vogels)
 • Natuurmonumenten – Groningen en Noord-Drenthe (lezing nachtvlinders)
 • Vogelvereniging ‘De Fûgelfreonen’ – Zwaagwesteinde (lezing roofvogels)

Naar boven


Nieuwsgierig geworden? Informeer via onderstaand formulier vrijblijvend naar de mogelijkheden en de kosten.

Naar boven