Zoals ik op mijn welkomstpagina al aangeef, vind ik het leuk om mijn enthousiasme voor de natuur over te dragen aan anderen. Mensen laten kennismaken met al die mooie vogels, vlinders, libellen en nog veel meer, en de schoonheid van de natuur te ontdekken. Dat probeer ik met mijn website, maar wil ik ook op een meer directe manier doen, door middel van lezingen, natuurwandelingen, excursies en nachtvlinderavonden. 

Bijvoorbeeld voor een bijeenkomst van de vereniging, een wandeling met familie, vrienden of collega’s. Ben je nieuwsgierig wat er ’s nachts allemaal vliegt rond je huis? Denk dan eens aan een nachtvlinderavond in je eigen achtertuin. Of geef een nachtvlinderbeleving als cadeau voor verjaardag, jubileum of zomaar. Onderaan deze pagina kun je zien voor wie ik al een activiteit verzorgd heb en vind je tevens enkele reacties op de activiteiten.

Hieronder staan enkele mogelijkheden. Ik vraag een kleine vergoeding voor de onkosten en reiskosten. Bij een lezing neem ik zelf een beamer en scherm mee, het enige wat ik nodig heb is een stopcontact. Dat geldt overigens ook voor de nachtvlinderavond. Ik neem alles zelf mee, een stopcontact binnen 50 m afstand is voldoende. Je hoeft dus verder nergens voor te zorgen.

Informeer vrijblijvend met onderstaand contactformulier naar de mogelijkheden.

Op deze pagina vind je een overzicht van mijn komende activiteiten.


Torenvalk

Lezing Roofvogels

Voor de pauze geef ik een introductie over roofvogels in het algemeen. Daarbij komen onder meer bouw, leefwijze, jachttechnieken en voortplanting aan bod.
Na de pauze passeert een aantal soorten de revue die je in de eigen omgeving zou kunnen zien, inclusief karakteristieke kenmerken, overeenkomsten en verschillen.


Lezing Nachtvlinders

Veel mensen realiseren zich niet dat er in ons land zo’n 2400 soorten nachtvlinders voorkomen. Van hele kleine tot hele flinke, groter dan de meeste dagvlinders. En niet alleen grauwe motten, maar vlinders met de meest prachtige kleuren die niet onderdoen voor de dagvlinders.

Tijdens deze lezing vertel ik over vlinders in het algemeen en nachtvlinders in het bijzonder. Wat zijn de verschillen met dagvlinders? Hoe kun je ze lokken? En uiteraard laat ik vele voorbeelden van deze prachtige insecten zien.

Groot avondrood


Nachtvlinders lokken met lamp en laken

Nachtvlinderavond

Tijdens een nachtvlinderavond kun je kennismaken met deze prachtige vlinders. Daarbij maak ik gebruik van een lamp en een wit laken om de vlinders te lokken. Een stopcontact in de nabijheid is daarom noodzakelijk en een stuk gazon of terras om het laken op te zetten. Of een muur waartegen het laken opgehangen kan worden. De avond begint pas op het moment dat het donker wordt en duurt… net zolang als je wilt en afhankelijk of en hoeveel vlinders er op het doek afkomen. In verband met de kwetsbaarheid van de lamp en het feit dat nachtvlinders van droog weer houden is er enige afhankelijkheid van de weersomstandigheden.
Een nachtvlinderavond is eventueel ook te boeken in combinatie met een korte presentatie vooraf.


Wandelexcursies

Een excursie in een natuurgebied behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Onder meer in ’t Roegwold, de Onlanden, de bossen rond Exloo of het BallooĆ«rveld. Kortom in heel Groningen en Noord-Drenthe. Daarbij zorg ik voor een goede voorbereiding, zodat ik de gasten een boeiend en interessant verhaal kan vertellen, waar het ook is.

Knuppelpad Dannemeer

Nachtvlinderbeleving

Ben je op zoek naar een leuk verjaardagscadeau of jubileumgeschenk? Neemt een collega afscheid of wil je iemand zomaar verrassen met iets unieks? Denk dan eens aan een nachtvlinderbeleving. Gewoon bij de ontvanger van het cadeau thuis in de tuin. Ik kom met mijn vlinderlaken en lamp en we kijken wat er allemaal op het doek verschijnt. Vaak meer dan je vooraf zou verwachten. Na afloop krijgt de ontvanger van dit cadeau een overzicht met foto’s en namen van de nachtvlinders die we gezien hebben.

Een uniek cadeau! Informeer naar de mogelijkheden.


De hei op!

Een heidag! Hoe anders dan de naam doet vermoeden vindt deze helaas zelden in de vrije natuur op de heide plaats, maar veelal ergens in een zaaltje van een hotelketen. 

Maar ga nu eens echt de hei op! Ik neem jullie als team graag mee de natuur in. Dat kan natuurlijk op de hei zijn, maar ook in een bos, een natuurgebied om de hoek of waar dan ook. Dat ligt geheel aan jullie. Als het maar in de drie noordelijke provincies is. 

Kijk op deze pagina voor meer informatie.
Enkele reacties van deelnemers en organisatoren:

Naar boven


Voor deze bedrijven, instanties en organisaties heb ik een activiteit mogen verzorgen:

 • Gemeente Midden-Groningen (lezing roofvogels)
 • SociĆ«teit De Harmonie (fietsrondje Schildmeer)
 • Natuurkampeerterrein Wildemansheerd (lezing en nachtvlinderavond)
 • Groninger Landschap (nachtvlinderavonden Ennemaborg en excursie ā€˜t Roegwold)
 • Speurhondenschool Shunka (natuurwandeling Exloo)
 • IVN Eelde-Paterswolde (lezing nachtvlinders en nachtvlinderavond)
 • IVN Norg en Assen (lesavond natuurgidsopleiding)
 • Vrienden van de Heemtuin – Muntendam (vlindermiddag en lezing over libellen en juffers)
 • Speurhondenschool Samen Speuren (natuurwandeling Exloo)
 • Soroptimistenclub De VeenkoloniĆ«n (natuurwandeling Haansvaart)
 • Vogelvereniging De Vogelvriend – Winschoten (lezing roofvogels)
 • Meer met Cultuur – Borgercompagnie (natuurwandeling Heemtuin en Tussen de Venen – Muntendam)
 • Vrouwen van Nu – Appingedam (lezing ’t Roegwold)
 • IVN Groningen-Haren (lezing roofvogels in het kader van een vogelcursus)
 • Ecologisch adviesbureau Bauke Koole (nachtvlinderavond)
 • Esmeralda Louwes (natuurwandeling met collega’s)

Naar boven


Nieuwsgierig geworden? Informeer via onderstaand formulier vrijblijvend naar de mogelijkheden en de kosten.

Naar boven