Meimotten 2024
In de maand mei kwamen 31 dagen lang weer allerlei mooie nachtvlinders langs op de sociale media tijdens #meimotten. Vier van de soorten die de revue passeerden komen nu aan bod in dit blogje.
De viervlek
De viervlek (Libellula quadrimaculata) is een algemeen voorkomende libellensoort in Nederland. Naast het pterostigma heeft deze libel nóg een vlek op iedere vleugel. In dit blogje vertel ik ook meer over het pterostigma en waar het toe dient.
Levendbarende hagedis
De hoofdrol in dit blogje is weggelegd voor de levendbarende hagedis. Het is een van de vier hagedissensoorten in Nederland. Maar is deze hagedis eigenlijk wel levendbarend of is er meer aan de hand?
Pissebedden
Wat hebben een pissebed, een paardenbloem en een schrobborstel met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht weinig. Maar in mijn blogje over de pissebedden lees je dat er wel degelijk een verband is.
De huismus
De huismus (Passer domesticus) staat al drieëntwintig jaar op de eerste plaats bij de Nationale Tuinvogeltelling. Toch gaat het niet goed met deze soort. En daarom is 2024 het Jaar van de Huismus.
De zomerkoningin
De koninginnenpage (Papilio machaon) is niet alleen door haar kleuren en tekening een prachtige verschijning. Ook het formaat spreekt tot de verbeelding. Het is dan ook de grootste dagvlinder van Nederland.
De putter
De putter ofwel distelvink is een heel kleurrijk vogeltje met een prachtige zang. Je ziet ze vaak in groepjes samen optrekken, ondertussen druk kwetterend met elkaar. Op zoek naar uitgebloeide distels, waar ze de zaadjes behendig uit peuteren
Een bij is geen bij
De blinde bij weet op een slimme wijze te doen alsof hij een honingbij is. Maar het is helemaal geen bij en zeker niet blind.
De boomkikker
De boomkikker (Hyla arborea) is wellicht de meest gefotografeerde kikkersoort in ons land. De kleine felgroene kikkertjes' rustend in een bramenstruik' hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. Maar het gaat niet goed met deze soort. Ze zijn zeldzaam en staan op de Rode Lijst als bedreigd.
Micro’s, macro’s en motten
Bij de nachtvlinders onderscheiden we macro's en micro's. Wat is het verschil tussen die twee? En wat is nu eigenlijk een mot?
Allemaal vlinders
De maand mei stond weer in het teken van de #meimotten. Iedere dag zet ik dan een nachtvlindersoort in het zonnetje op de sociale media. Maar wat maakt een nachtvlinder nu een nachtvlinder? Wat is het verschil met een dagvlinder? In dit blogje geef ik antwoord op deze vragen.
Groentjes
Het groentje (Callophrys rubi) is echt een dagvlinder van de zandgronden. Je kunt hem dan ook met name in het westelijk deel van Nederland tegenkomen. Daarbij moet je wel goed opletten, want door de groene onderkant van de vleugels vallen ze vaak nauwelijks op tussen het gebladerte.
Bandheidelibel
De bandheidelibel vind ik een van de mooiste libellen van ons land. Een zeldzame soort die sinds de eeuwwisseling wel aan een opmars bezig is. In Overijssel heb je de meeste kans om ze tegen te komen. En als je er een ziet, zul je begrijpen waarom ik ze zo mooi vind.
Vroege vogels
Het is wellicht nauwelijks voor te stellen, maar sommige vogels hebben al eieren gelegd of zijn al aan het broeden. Zoals de bosuil (Strix aluco). Je hebt deze uil misschien nog nooit gezien. Maar je hebt hem wellicht al vaker gehoord dan je zou vermoeden.
Oh dennenboom
Ieder jaar wordt de kerstboom toegezongen als dennenboom. Terwijl het een spar is. Waar komt die naamsverwarring vandaan? In mijn blogje zul je zien dat het allemaal nog verwarrender is dan je misschien al dacht.
Meidoornuil
De meidoornuil: een prachtige nachtvlinder die van september tot in november vliegt. Door de bruine vleugels met groene bestuiving valt hij nauwelijks op tussen het afgevallen blad.
Prikkelbare beestjes
Net zoals met vele andere diersoorten, gaat het met onze egel niet zo best. Onder andere het verkeer, maar ook onze manier van tuinieren zijn daar debet aan. 'Nette' kortgemaaide, aangeharkte en slakkenvrije tuinen met een vijver met steile rand zijn funest voor deze prikkelbeestjes. Help ze daarom een handje.
De keizer van de vijver
De grote keizerlibel (Anax imperator) is de grootste algemeen voorkomende libel in ons land. Met een lengte van ruim acht centimeter is het een indrukwekkende verschijning. Het is een van de soorten die bij onze vijver aanwezig is en er ook eitjes afzet.
De koning van de winter
Tômke, duumpje, klein Jantje, kadolstermenneke, keudeldoemke. Er zijn niet veel vogels die zoveel streeknamen hebben als het winterkoninkje. Met zijn slechts 9 gram lichaamsgewicht en een lengte van 9 centimeter weet dit kleine vogeltje wel zo'n 90 decibel aan geluid te produceren.
#meimotten 2022 – deel 2
In mei organiseerde ik voor de derde maal #meimotten op Twitter en andere sociale media. Iedere dag een andere nachtvlinder of groep nachtvlinders in het zonnetje. In dit blogje licht ik er een paar uit die in de tweede helft van mei aan bod kwamen.
#meimotten 2022 – deel 1
Deze maand mei organiseer ik voor de derde maal #meimotten op Twitter en andere sociale media. Iedere dag zet ik een andere nachtvlinder of groep nachtvlinders in het zonnetje. In dit blogje licht ik er een paar uit.
Vuurjuffer
De vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula) is een van de eerste libellensoorten die uitsluipt in het voorjaar. Ze vliegen al vroeg in april en vallen meteen op door het prachtige vuurrode achterlijf. Je kunt ze overal tegenkomen, vaak ook bij (tuin)vijvers.
Gehakkelde aurelia
De gehakkelde aurelia is een van de vier dagvlindersoorten in ons land die als imago overwintert. Nu het voorjaarszonnetje zich weer laat zien, komen deze overwinteraars tevoorschijn uit hun schuilplaatsen.
De merel
2022 is door Vogelbescherming Nederland en Sovon uitgeroepen tot het Jaar van de Merel. En dat is niet voor niets, want het gaat niet goed met deze bekende tuinvogel.
Het roesje
Het roesje (Scoliopteryx libatrix) is een van de weinige nachtvlinders die overwinteren als imago. Ergens op een donker en tochtvrij plekje, maar soms ook in huis. Mocht je er eentje in huis tegenkomen, zet hem dan voorzichtig buiten. De vlinder overleeft de winterse kou wel, om in het voorjaar bij de eerste warmte weer rond te vliegen. Over de herkomst van de naam roesje bestaan overigens verschillende lezingen.
Wantsen
Wantsen zijn er in verschillende soorten, kleuren en maten. In Nederland en België komen zo'n duizend soorten voor. Het aantal soorten wereldwijd wordt geschat op enkele tienduizenden.
Bonte piet
De scholekster (Haematopus ostralegus) zoekt steeds vaker de stad op om te broeden. Terwijl het van oorsprong een echte kustbewoner is die, gedreven door diverse oorzaken, zijn heil zocht en gevonden heeft in het binnenland.
Van de kaart…
Het landkaartje is een bijzondere dagvlinder. De verschillende generaties in een jaar zijn verschillend van kleur. Een voorbeeld van seizoensdimorfie. In dit blogje ga ik hier verder op in.
Geëmmer
Sinds 2020 gebruik ik ook een LedEmmer om nachtvlinders te vangen, naast het laken met lamp en het smeren. Deze LedEmmers zijn ontwikkeld door de Vlinderstichting voor het onderzoeken naar de ontwikkelingen van de nachtvlinderstand. Zo draag ik ook weer mijn steentje bij aan dit onderzoek.
Citroentjes
Een van de eerste dagvlinders die je in het voorjaar kunt zien is ook een hele opvallende: de citroenvlinder. Met zijn felgele vleugels vliegt het mannetje in het rond op zoek naar vrouwtjes om te paren.
Pimpampoentjes
Lieveheersbeestjes, wie kent ze niet? Kleine lieflijke beestjes en symbool van zinloos geweld. Maar sommigen hebben ook een duistere kant.
Mannen met baarden
De baardman (of met de oude naam baardmannetje) is een prachtig rietvogeltje met een heel kenmerkend geluid. En dat zich in de winter aanpast aan het voedselaanbod.
Kop d’r veur
Ook dit bijzondere jaar 2020 sluit ik af met een terugblik, maar vooral ook vooruitkijken naar 2021. Fijne jaarwisseling en een goed en gezond 2021!
Winterjuffers
Je gelooft het misschien niet, maar ook in de winter kun je in Nederland libellen tegenkomen. Winterjuffers om precies te zijn: de algemeen voorkomende bruine en de zeldzame noordse winterjuffer.
Onderwatervogel
De waterspreeuw is een bijzondere en zeldzame zangvogel die al zwemmend en lopend over de bodem van een snelstromende beek zijn voedsel zoekt.
Een rups of niet?
Een rups is de larve van een vlinder. Maar er zijn ook larven die erg op een rups lijken maar bij een ander insect horen: de zogenaamde bastaardrupsen. Ook al zijn er een paar kenmerkende verschillen, toch is de vergissing met een vlinderrups heel gauw gemaakt.
Blijven plakken
Regelmatig krijg ik vragen van lezers over dieren die men gezien heeft, meestal om te helpen om de soort op naam te brengen. Zo kreeg ik onlangs vlak na elkaar twee vragen die toevallig betrekking hadden op dezelfde nachtvlinder: de plakker. In dit blogje meer over deze mooie, maar ook gevreesde soort.
Moordzuchtige planten
Vleesetende planten worden vaak op cartooneske wijze weergegeven als bloeddorstige stengeltjes met daarop een kop met vervaarlijke tanden. De werkelijkheid ziet er echter anders uit.
Over jonkvrouwen en draken
Zo medio april barst het libellenseizoen los. Van tengere, ranke juffertjes tot forse, zwaargebouwde echte libellen. Wat is het verschil tussen die twee? Daarover gaat mijn nieuwste blogje.
Oranje boven
Eind april, onlosmakelijk verbonden met Koningsdag (en vroeger Koninginnedag). En met de oranjetipjes die rond deze tijd vrolijk rondfladderen. Daarover gaat dit nieuwste blogje.
Een vreemde tijd
Het coronavirus heeft de wereld in haar greep. Honderdduizenden mensen zijn besmet en vele tienduizenden overleden. En het eind is nog niet in zicht. De term corona zal voor eeuwig geassocieerd worden met deze verschrikkelijke pandemie. Ook de coronamotten hebben vanaf nu een beladen naam.
Zoek de verschillen
In 2011 hebben wetenschappers berekend dat er ongeveer 8,74 miljoen…
Terugblikken en vooruitkijken
De laatste dagen van het jaar zijn aangebroken en menigeen…
Achter de vrouwtjes aan…
De afgelopen weken ben ik 's avonds regelmatig op stap…
Libellen in de herfst
Het is half oktober. De zomerse temperaturen hebben plaats gemaakt…
Niet altijd rozengeur…
Op 21 juli 2019 kon Madeleine Postma van de Grauwe…
Roze sprinkhaan
Afgelopen week liep ik te struinen langs het Afwateringskanaal op…
Distelvlinders
Het is weer tijd voor de Nationale Tuinvlindertelling van de…
Hermelijnen in de nacht
Dit jaar heb ik vier activiteiten met nachtvlinders op het…
Over vogelogen – deel 2
Ik hoop dat mijn vorige blogje een helder beeld heeft…
Over vogelogen – deel 1
In mijn vorige blogje schreef ik over de houtsnip (Scolopax…
Een meester in camouflage
De lente is in aantocht, de natuur is er klaar…
Kleine donderstraal
De vogel die tijdens mijn lezingen over roofvogels steevast als…
Het zit er op!
Na bijna anderhalf jaar opleiding mocht ik gisteren het diploma…
Het is herfst!
Hoewel je het met de zomerse temperaturen van de afgelopen…
Olifanten in de tuin
Afgelopen week heb ik nieuwe visitekaartjes laten drukken. Als ik…
Grauwe kieken
Half juni nam Madeleine Postma van de Werkgroep Grauwe Kiekendief…
Dansende elfjes
Een van de mooie gebieden in het Nationaal Park Drentsche…
Over koeienwachters en paardenwachters
Akkervogels staan niet zo bekend om hun uitbundige kleuren. Neem…
Nieuwe bewoners in de tuin
Sinds kort hebben we nieuwe bewoners in onze tuin. Vliegende…
Adders op het Ballooërveld
Onlangs was ik op het Ballooërveld, een prachtig natuurgebied in…
Vliegende lolly’s
Soms wordt je tuin overspoeld met vrolijk en druk getwitter.…
De eerste van dit jaar
Orde van de dag Hoewel je het met de huidige…
IJshaar: de baard van Koning Winter
Sinds ik in september met de Natuurgidsopleiding van IVN gestart…
Piepende fietspompjes
Het voorjaar zit er aan te komen. Nog een paar…
Roestende uilen
De afgelopen weken verschenen er berichten in de media (onder andere…
Spannende tijden
Zo, die drie koningen zijn ook vertrokken en het leven…
Vrede op aarde…
Afgelopen week vielen de eerste kerstkaarten in de bus. Kaarten…
Klein beestje met grote gevolgen
Ik trek regelmatig de natuur in, is het niet om…
Over taalfouten en zo…
Het is verrassend om te zien hoe heden ten dage…
Wie schrijft …
Afgelopen week kreeg ik van een paar mensen een compliment…
De atalanta, een trekvlinder
Afgelopen donderdag trok de tweede herfststorm van dit jaar over…
Bidden voor het eten
Dit keer aandacht voor een van de leukste (vind ik…
Zeldzame soorten
Herinnering van Facebook Vorige week kreeg ik een herinnering van…
Een dagactieve nachtvlinder
Dag en nacht verschil Zoals ik op mijn pagina over…
Het knuppelpad
Natuureducatie in Slochteren Begin 2016 zijn we met een groepje…
Schreeuwen als een mager speenvarken
Goed verstopte vogels Je hebt van die vogels die je…
Een mus die geen mus is…
Enthousiast onthaal Als je een dezer dagen het veld in…
Vlinders op het witte doek
Een eerste kennismaking Een aantal jaren geleden, in juli 2011, was…
Over tapuiten en konijnen
Omgekeerde T Op dit moment kun je op verschillende plaatsen…
Gastouderopvang
Een kindje kopen? Tijdens mijn hardlooprondjes passeer ik regelmatig een…
Ze zijn weer terug!
Terug naar de natuur Even geen lijsttrekkers meer die elkaar vliegen…