Terugblikken en vooruitkijken

De laatste dagen van het jaar zijn aangebroken en menigeen waagt zich aan een terugblik op het afgelopen jaar en een kijkje in de glazen bol van het komende jaar. Met de kerstdagen achter de rug en de Top 2000 als muzikale omlijsting ga ik daar dit jaar ook maar eens aan meedoen.

Excursies en lezingen

Het begin van dit jaar kenmerkte zich deels door rust. Even een pas op de plaats na de toch wel erg intensieve natuurgidsopleiding van IVN waar ik in september 2017 mee begonnen was en die ik in december 2018 succesvol had afgerond. Voorzien van de kennis en vaardigheden die ik met deze opleiding vergaard had ben ik in 2019 gestart met het geven van lezingen, excursies en nachtvlinderavonden. Dit deed ik al voor onze werkgroep Natuur en Landschap Duurswold en Staatsbosbeheer. Maar in 2019 ben ik dit ook op persoonlijke titel gaan doen. De nodige spullen aangeschaft (beamer, projectiescherm) en een stevige demontabele constructie gemaakt om te nachtvlinderen. Het afgelopen jaar heb ik diverse lezingen over onder meer roofvogels en nachtvlinders gegeven, excursies geleid in onder meer ‘t Roegwold en de bossen van Exloo en verschillende nachtvlinderavonden mogen verzorgen. Wil je ook een keer een lezing of andere activiteit organiseren onder mijn begeleiding, neem dan gerust contact met mij op. Op de pagina met lezingen en excursies staat een aantal mogelijkheden en reacties van deelnemers aan en organisatoren van eerdere activiteiten. Andere activiteiten en gebieden zijn altijd bespreekbaar.

Groeiende schare volgers

In de tussentijd staat ook mijn website niet stil. Zoals je wellicht al opgemerkt hebt zijn er alfabetische overzichten toegevoegd bij de tabbladen van de vogels, dagvlinders, nachtvlinders en libellen en juffers. Daardoor kun je nog makkelijker zoeken binnen deze soortgroepen. Inmiddels staan er ruim 700 foto’s op mijn website van bijna 300 verschillende soorten dieren. De nachtvlinders (met 296 foto’s van 156 soorten) zijn daarbij het best vertegenwoordigd. En het aantal foto’s zal alleen maar toenemen. Wat overigens ook geldt voor de abonnees op mijn nieuwsmail. Waren dat er begin dit jaar nog 87, inmiddels is dit aantal gegroeid tot 215. Daarvan zijn er wereldwijd 13 lezers geabonneerd op de Engelstalige nieuwsmail, waar ik begin dit jaar mee gestart ben. En ook deze aantallen stijgen nog steeds. Wil jij ook geen nieuwe blogjes missen, abonneer je dan ook op de nieuwsmail. Spammen doe ik niet, je krijgt hooguit twee keer per maand een mailtje. Aanmelden kan rechtsonder op iedere pagina van mijn website. En tot slot het aantal bezoekers van mijn website, ook dat zit in de lift. Dit jaar ruim 7250 unieke bezoekers tegenover 4500 vorig jaar. En totaal bekeken deze bezoekers dit jaar 15000 pagina’s! De meesten uiteraard uit Nederland, maar verder vanuit alle uithoeken van de wereld: van Oeganda tot Peru en van Kazachstan tot Costa Rica. Sinds ik mijn blogje in 2016 begon zijn er bezoekers uit 87 landen geweest. (Wellicht wordt dit een beetje vertekend doordat er wellicht ook kijkers via een VPN-verbinding tussen zitten ­čśë )

Bewogen jaar

2019 was voor mij ook wel een bewogen jaar. In het voorjaar kampte ik met verschijnselen van vermoeidheid en lusteloosheid. Voor alle zekerheid bloedonderzoek laten doen en mijn vermoeden bleek juist: ik had een Lyme-besmetting opgelopen. In de periode voorafgaand geen teek of rode kring gezien. Dat is ook niet altijd het geval, dus wees altijd alert! Bij vage klachten (ook spier- of gewrichtsklachten), laat voor alle zekerheid je bloed testen. Een antibioticakuur heeft me er bijna weer bovenop geholpen, al ben ik nog niet helemaal de oude. Wat deels nog te maken zal hebben met deze Lyme-besmetting. Uiteraard deed me dit even terugdenken aan Nicole, waar ik in een eerder blogje over schreef. (Overigens gaat het met haar de goede kant op. Na haar behandeling in Frankfurt begin 2018 is ze er langzaam bovenop gekomen. Ze is nu zover dat ze een redelijk normaal bestaan kan gaan opbouwen.)

Mooie natuurmomenten

Op natuurgebied waren er uiteraard ook mooie momenten. Een van de mooiste van het afgelopen jaar was mijn vondst van een roze sprinkhaan hier in het dorp. Zeker omdat ook het Dagblad van het Noorden aandacht besteedde aan deze ontdekking. In dit blogje kun je het verhaal nog eens teruglezen.

Bij de aankondiging van de jaarlijkse Vroege Vogeltocht van de Werkgroep Natuur en Landschap Duurswold zetten we al jaren dat we wellicht een wielewaal kunnen horen en zien. Tot dit jaar had deze vogel zich nooit laten zien noch horen. Dit jaar mocht ik deze excursie leiden bij de Harksteder Broeklanden. De verrassing was groot toen we nog voor de tocht begonnen was in de verte al een wielewaal hoorden. En na de excursie heb ik hem ook nog op de foto kunnen zetten. Een mooi geluksmomentje.

Nieuw leven

Een ander mooi moment was het ontdekken van twee nesten van grauwe kiekendieven in de buurt. Beide nesten heb ik wekenlang geobserveerd, geholpen met het plaatsen van de nestbescherming en het beschermen van de nesten tijdens de oogst. Vier prachtige kuikens in ieder nest, gereed om de wereld te gaan ontdekken. En tot mijn verbazing, maar vooral frustratie werden beide nesten vlak voor het ringen van de jonge vogels leeggehaald. Dat was wel een flinke domper. Hopelijk volgend jaar meer succes.

Op hemelsbreed nog geen 300 meter van de grauwe kiekennesten vond ik overigens wel een succesvol broedsel van een mooie soort, namelijk de steltkluut. Op een avond ontdekte ik door de telescoop in Tetjehorn een ouderpaar met vier pullen en dat is een primeurtje voor dit gebied. De steltkluut is immers een zeldzame broedvogel in ons land, waar ik al eerder over schreef. Dat was een hele mooie en bijzondere ontdekking. Het filmpje hieronder is geen topkwaliteit, maar je ziet de oudervogel en twee van de pullen die er rond scharrelen. (TIP: zet de kwaliteit op 1080p.)

Terwijl ik met mijn telescoop naar dit prachtige gezinnetje aan het kijken was, kwam er overigens nog een ander gezinnetje door mijn blikveld. Een reegeit met twee kalfjes. Dat was wel even dubbel genieten!

Vooruitkijken

Terugblikken, maar ook vooruitkijken. Wat staat er op het programma voor volgend jaar? In ieder geval al een aantal lezingen en nachtvlinderavonden en een gastles bij een nieuwe natuurgidsopleiding van IVN. En er zitten nog een paar activiteiten in de pijplijn. Verder ga ik me in het pinksterweekend laten bijspijkeren op het gebied van het herkennen van soorten bij de veldcursus flora en fauna van de KNNV – Vereniging voor veldbiologie in samenwerking met Kees Boele van Natuurpresentaties. Tijdens deze cursus hoop ik weer veel dingen te leren die goed van pas zullen komen tijdens mijn excursies.
Op priv├ęgebied staat er ook wel het een en ander op stapel. Na drie jaar voorbereiding, berekeningen, overleggen en ontwerpen, maar vooral ook stilstand, zal in de tweede helft van 2020, zoals het er nu naar uit ziet, ons versterkingsproject van start gaan. Begin 2018 schreef ik er al een keer over in een blogje. De volgende jaarwisseling zullen we vermoedelijk niet in ons eigen huis vieren, maar in een vervangende woning. Ik zal hier ook nog wel een of meerdere blogjes aan wijden. Overigens schreef ik in datzelfde blogje destijds ook over de op handen zijnde verdubbeling van de N33-Midden. Het definitieve trac├ębesluit zal pas in 2021 genomen worden. Zoals het er nu naar uitziet gelukkig niet meteen in onze achtertuin, maar wel dichterbij.

Op naar 2020!

Genoeg gebeurd in het afgelopen jaar dus! En er staat ook nog genoeg te gebeuren. Hopelijk ben ik het komend jaar voldoende fit om er weer lekker veel op uit te gaan, foto’s te maken en inspiratie op te doen voor nieuwe blogjes. Hieronder zie je in ieder geval een compilatie van wat foto’s van het afgelopen jaar.

Ik wens jullie een hele fijne jaarwisseling toe en een gezond en natuurrijk 2020!

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Marjolein Stam

  Hoi Theo, beter laat dan nooit je blogje gelezen. Wat heb je mooie en ook minder mooie dingen meegemaakt!
  Ik hoop dat je snel helemaal herstelt en zo heerlijk actief blijft. Als ik je zo lees, komt het wel goed met jou ­čÖé

  Liefs uit het zuie!

 2. Ronald

  Theo,
  Met name de blogjes over vogels vind ik interessant. Ik wens je een mooi 2020 toe met alles wat je gaat doen

  Groet, Ronald

 3. Anne Mieke

  Hele leuke blog over het afgelopen jaar. Met aan het eind mooie foto’s. Veel sterkte met de nog slepende ziekte verschijnselen. Ook veel succes met het huisproject. En niet te vergeten een goed en vooral gezond 2020 voor jullie beiden. ?

 4. Jo Golsteijn

  Theo,2019 loopt teneinde,ik heb mooie opnamen van je gezien,en dat verwacht ik ook in 2020.Verder wens ik je een hele mooie jaars wisseling en een gezond 2020.

 5. Trijntje Medema

  Mooi blogje weer Theo!

  Op naar een mooi nieuw jaar!

  Groetjes Trijntje

 6. wilmavankaathoven@live.nl

  Dag Theo, Ik heb weer genoten van je blogje. Vooral de Steltkluut met pullen, de reegeit met kalfjes en de Wielewaal, wat een feest. Ik wens je een fijne jaarwisseling en een gelukkig en gezond nieuwjaar toe. Groetjes Wilma

 7. Marina de Groene

  Geweldig Theo, altijd weer leuk je verhalen te lezen. De natuur boeit me ook heel erg en tot mijn spijt ben ik nog te weinig in de natuur te vinden, maar dichtbij huis is er ook veel te zien. Heb een oude vriend die prachtige foto’s maakt en daar zelf ook niet eens de deur voor uit hoeft en zie er dikwijls verschijnen op Omroep Zld. Planten, vogels vlinders en allerlei bijen enzzzz. Heerlijk om dat te zien en zelf te ontdekken. Meestal zie ik de kleinste dingen, waar een ander langs of overheen kijkt. Ik herinner me nog altijd de wandeling met de klasgenootjes in het Braakmanbos met de boswachter en ik zette een kleine stap nadat hij over wilde orchis had gehad en aan de neus van mijn schoen stond er opeens eentje. Wow zei de Boswachter een beetje lacherig; ik vertel erover en deze jongedame trapt er zowaar bijna op eentje!!

  1. Theo

   Dank je Marina. Je hoeft niet ver te gaan om mooie dingen te zien. Soms inderdaad vlak voor je neus. Leuke anekdote ­čÖé

Geef een reactie