Kop d’r veur

Tjongejonge, wat een jaar! Iedere terugblik op 2020, ongeacht van wie of waar ook ter wereld, zal dit keer anders zijn dan die van voorgaande jaren. En ze zullen in ieder geval allemaal een gemeenschappelijk onderwerp bevatten. Een jaar waar we aan begonnen vol goede voornemens en gedachten, maar dat er na enkele weken volslagen anders uit ging zien. Er ontstond een soort van onwaarschijnlijke wereld en dat allemaal door een organisme wat niet eens met een gewone microscoop te zien is. Met een geschatte grootte van 0,12 micrometer, dat is 0,00000012 meter ofwel 0,00012 millimeter! Onvoorstelbaar dat zoiets minuscuuls zoiets groots en wereldomvattends kan veroorzaken. Alhoewel ook hier natuurlijk de kracht van het aantal telt. Één virusdeeltje haalt in zijn uppie niet veel uit, maar het ziet kans om zich ongebreideld te vermenigvuldigen en te verspreiden. En dan wordt het wel een probleem. Een probleem dat op dit moment (30 december 2020) in ons land meer dan 11 000 doden heeft veroorzaakt en wereldwijd al bijna 1,8 miljoen!

Onschuldige nachtvlinder

Er zijn geen afbeeldingen gevonden

Natuurlijk zijn er mensen die het allemaal met een korreltje zout nemen en graag vertellen dat het niets anders is dan een griepje. Op zich hebben ze wel een punt, want het wordt beiden veroorzaakt door een virus en ze hebben vergelijkbare symptomen. Maar daar houdt echt iedere vergelijking op. Aanvankelijk leek er ook een hetze te ontstaan tegen vleermuizen, want daar was immers alles in China mee begonnen. Inderdaad, zoals zoveel ziektes is ook dit er eentje die graag van dier op mens overspringt, een zogenaamde zoönose. En in sommige landen gaan ze met vleermuizen net zo om zoals wij onder meer met varkens en nertsen doen. Alleen vinden we het van die Chinezen raar en is ons gedrag blijkbaar gewoon. Hopelijk draagt deze crisis bij tot een groter besef wat we de dieren en de wereld allemaal aandoen. Gelukkig werd er niet meteen met een beschuldigend vingertje gewezen naar de coronamotten met hun inmiddels beladen naam. Anders was het mogelijk slecht afgelopen met deze nachtvlindersoorten. En waren ze eenzelfde lot beschoren geweest als de eikenprocessierups of de buxusmot, die helaas nog steeds met gif bestreden worden. Daarbij vele andere insecten en vogels mee de dood insleurend. We zouden toch eens last kunnen hebben van de natuur…

Verjaardagscadeautje

Maar genoeg over corona, laten we hopen dat 2021 een keerpunt wordt en we langzamerhand deze strijd gaan winnen. En dat we weer leuke activiteiten kunnen gaan ontplooien. Nadat ik in 2019 begonnen was met het verzorgen van excursies en lezingen, waren er voor 2020 ook al wat nachtvlinderavonden geboekt en ook enkele lezingen stonden op het programma. Vrijwel alle activiteiten moesten geannuleerd worden. Geen halszaak natuurlijk, er zijn veel ergere en schrijnender gevolgen van deze crisis. Gelukkig kan ik via mijn website mijn enthousiasme voor de natuur blijven overbrengen. En wat in het vat zit verzuurt niet. Overigens heb ik nog wel een paar activiteiten kunnen doen, waaronder een gastles tijdens de IVN natuurgidsopleiding in Roden. Dezelfde opleiding die ik in 2017-2018 gevolgd heb. Een bijzonder leuke avond, waar ik verteld heb over uilen en vleermuizen en hun aanpassingen aan het nachtelijke leven. Om vervolgens buiten met de batdetector op zoek te gaan naar vleermuizen. Afgelopen augustus heb ik ook voor de eerste keer een verjaardagscadeautje verzorgd in de vorm van een nachtvlinderavond. Met een kleine hoeveelheid gasten genieten in de eigen tuin van alles wat er op het doek komt. En na afloop krijgt de jarige een overzicht met foto’s en namen van alle vlinders die we gezien hebben, zoals hiernaast op de foto. Lijkt je dat ook een leuk cadeautje om te geven of te krijgen? Informeer dan naar de mogelijkheden.

KBV’tjes

Met de website loopt het ook lekker. Steeds meer mensen van over de hele wereld weten mijn website te vinden en ook het aantal abonnees op de nieuwsmail neemt op het gemakje toe. Vorig jaar eindigde ik met 215 abonnees, inmiddels ben ik de 400 gepasseerd, waarvan een dertigtal op de Engelse versie. (Mocht je geen blogje willen missen, meld je dan ook aan! Dat kan via de website, maar ook door mij een mailtje te sturen.) Het aantal bezoekers zit dit jaar ruim over de 12000 en meer dan 21000 paginaweergaven! Dat is gemiddeld zo’n 35 bezoekers per dag. Een bijzonder weekend qua bezoekers was wel dat van 26 en 27 september. Op deze twee dagen had ik namelijk twee flinke pieken. De eerste piek, op zaterdag 26 september, vertoonde opvallend veel paginaweergaven – namelijk 55 – van het blogje over KBV’tjes (kleine bruine vogeltjes, zoals de fitis (Phylloscopus trochilus) hiernaast). Vrijwel alle bezoekers van die dag waren via het zoeken op KBV’tjes en soortgelijke termen op mijn website terecht gekomen. De reden hiervoor? Op de vrijdagavond ervoor had Astrid Joosten bij Twee voor Twaalf een vraag gesteld over KBV’tjes en ook die term gebruikt. En een en een is twee (voor twaalf om precies te zijn 🙂 ). De tweede piek, daags erna, kwam door mijn eigen toedoen. Ik had een bericht op Facebook gezet over het aantal nachtvlinders en foto’s op mijn website (inmiddels meer dan 800 foto’s van ruim 300 soorten! Nog 2100 soorten te gaan 😉 ). Wat resulteerde in een recordaantal paginaweergaven op een dag van 310 stuks en meer dan honderd unieke bezoekers uit de hele wereld.

Plannen

Hoewel ik niet zo van de goede voornemens ben, heb ik wel nog wat plannen voor 2021. Een paar daarvan laten zich gelukkig niet weerhouden door corona. Allereerst een nieuw uiterlijk voor mijn website. Het thema wat ik gebruik wordt helaas niet meer ondersteund, dus moet ik op zoek naar iets anders. In ieder geval een robuuster thema dat langer ondersteund wordt dan de vier jaar dat mijn blogje nu bestaat. Dat zal de komende tijd zijn beslag krijgen. En natuurlijk zullen er het komend jaar weer de nodige blogjes – zowel Nederlands- als Engelstalig – volgen. Om een tipje van de sluier op te lichten: in ieder geval over het baardmannetje (Panurus biarmicus) en lieveheersbeestjes (Coccinellidae). Ten tweede is het de bedoeling om het komend jaar te starten met een opleiding op het gebied van ecologie. Om me zodoende nog verder te verdiepen in dit vak wat de kwaliteit van mijn excursies en lezingen weer ten goede zal komen. Het zal via afstandsonderwijs zijn, dus dat is geen probleem in coronatijd. Wat in 2020 helaas niet door kon gaan, was de driedaagse veldcursus van Natuurpresentaties in samenwerking met KNNV. Begin augustus 2021 wordt er een nieuwe poging gedaan. En tot slot, uiteraard, het verder uitbouwen van mijn lezingen, excursies en nachtvlinderavonden. Onder meer via Local Nature Guide, waar ik me dit jaar bij aangesloten heb. Mocht je een keer een excursie of nachtvlinderavond willen bij jou in de buurt of een lezing over de natuur voor je vereniging of bedrijf willen organiseren, informeer ook dan vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Huisdieren

2020 is ook voor ons een jaar wat we liever willen vergeten. Niet zozeer vanwege corona. We hebben gelukkig tot op heden nog weinig gevolgen van corona van nabij meegemaakt. Geen besmettingen of erger in onze familie of directe omgeving. En zelf blijven we zoveel mogelijk in onze bubbel en gaan alleen op pad voor een wandeling of om boodschappen te doen. Maar het is wel een jaar om snel te vergeten vanwege een paar andere gebeurtenissen. Begin dit jaar moesten we onverwacht afscheid nemen van onze allerliefste speurneus Joes. Nooit meer speuren met de groene broek. En halverwege het jaar volgde ook nog het plotse afscheid van onze kat Dopey. Onze beide lieve huisdieren, op veel te jonge leeftijd, zo kort achter elkaar moeten verliezen heeft er bij ons behoorlijk in gehakt.

Verhuizen

In mijn terug- en vooruitblik van vorig jaar schreef ik ook dat we deze jaarwisseling niet in ons huis in Tjuchem zouden doorbrengen, maar in een wisselwoning. Ons huis zou immers gesloopt en opnieuw gebouwd worden. Dit in verband met de versterkingsoperatie in combinatie met onze eigen wensen op het gebied van verduurzaming en levensloopbestendig wonen. Over dit traject heb ik in een blogje uit 2018 al eens geschreven. In 2017 zijn we met dit proces begonnen en begin dit jaar lag er een mooi ontwerp voor een nieuwe twee-onder-een-kap, samen met onze buurvrouw. Het proces verliep al moeizaam, maar werd begin dit jaar alleen maar ondoorzichtiger en onduidelijker. In mei hebben we daarom besloten om de stekker eruit te trekken. We zouden alle drie letterlijk fysiek en psychisch eerder gesloopt zijn voordat ons huis gesloopt zou worden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere woning en die hebben we gevonden! In maart 2021 gaan we verhuizen. We hebben er zin in!

Nieuwe start

Kortom, genoeg gebeurd en er gaat nog genoeg gebeuren ook. Maar met mooie vooruitzichten. Zodat 2020 een jaar wordt om snel te vergeten en 2021 het jaar mag worden van een nieuwe start.

Hou vol, blijf gezond en zoals ze in Groningen zeggen: kop d’r veur!

Ik wens jou en je naasten een heel mooi, gezond en natuurrijk 2021 toe!

Dit bericht heeft 33 reacties

 1. Eddie Redmeijer

  Hallo Theo.

  We kijken even een rond op je site.
  Ziet er goed en verzorgd uit.
  Mocht je niet weten wie ik ben.
  We zijn je afgelopen middag(20-04-21)tegen gekomen op Baloërveld.
  We kijken nog even rond op je site.
  Staan leuke en interessante dingen op.
  Gr Eddie en Roelie.

  1. Theo

   Dank je Eddie en Roelie. Kijk gerust rond en als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe blogjes kun je je altijd abonneren op de nieuwsmail.

 2. Suzanne Roijakkers

  Hoi Theo,
  Leuk om je kennis en je leven op deze manier te kunnen volgen.
  Ik ben afgelopen jaar met partner en oud-collega Ron Berkhout (van toen wij nog allen in de regio Gelderland-Zuid werkten) naar Drenthe verhuisd. Noord-Nederland is heerlijk en zalig! Jullie veel succes met je verhuizing dit jaar.

  1. Theo

   Hoi Suus, dank voor je leuke reactie! Veel woongenot in Noord-Nederland en groeten aan Ron! 🙂

 3. Trea

  Bedankt Theo voor je nieuwe blogje met boodschap. Ook ik hoop dat er een ommezwaai komt en het besef dat we anders met dieren en de natuur moeten omgaan. Succes en veul heil en zeegn!

 4. Marina Govaert de Groene

  Wow Theo wat een bewogen tijd en verhaal. Nou met de verhuizing naar een andere woning in het vooruitzicht wensen wij jullie ook een behouden vaart voor 2021. Op naar betere tijden, nog ff met de afstand. Lijkt echt een verloren jaar en iedereen voelt er de gevolgen van, Hopelijk gaat de mensheid eens nadenken, 2000 zou een eeuw van rampen worden, nou dat waren er al verscheidene en ook vandaag de dag gebeurd er weer veel. Maar we gaan weer naar een nieuw jaar en hopen er het beste van te maken. Groetjes uit Westdorpe en we blijven je volgen. Ronald en Marina

 5. Charlotte

  Ha Theo,

  een heel goed 2021 gewenst, met een nieuwe start in jullie nieuwe huis.

  groeten Charlotte

 6. Jack en Jitske

  Mooi overzicht van jullie jaar Theo!
  Succes met de aankomende vehuizing en met je nieuwe studie.
  Hopelijk kunnen we onze afspraak in 2021 nakomen die dit jaar helaas niet door kon gaan. Jammer genoeg zonder Joes en Dopey, maar wel in jullie nieuwe woning.
  Fijne jaarwisseling!

  1. Theo

   Dank je Jack en Jitske! Hopelijk gaat het komend jaar inderdaad wel lukken.

 7. Peter Homan

  Dag Theo, dank voor deze afsluitende aflevering, leuk en leerzaam. Ik blijf je volgend jaar volgen en hoop dat de omstandigheden ten goede zullen veranderen. In ieder geval een goede jaarwisseling en een mooi 2021.

 8. Johan Scholtanus

  Theo, leuke terugblik blog
  Succes met jullie verhuizing
  en alle goeds voor 2021
  Groet Johan Scholtanus

 9. Ina kugel

  Hoi Theo. Veel succes met je blog en natuurlijk jullie verhuizing. Jullie vertrekken in maart uit Tjuchem en wij gaan in maart in Tjuchem wonen. Waar gaan jullie heen? Fijne jaarwisseling en een goed begin van 2021. Gr Ina

  1. Theo

   Dank je Ina. Jullie ook veel succes met de verhuizing!

 10. Alfred

  Beste Theo, een mooie blog ! Inderdaad maar hopen dat we corona de wereld uitkrijgen, maar ook de positieve bijvangst weten te koesteren. Minder verkeer, anders werken … het heeft ook wat opgeleverd.

  Ik zie erg uit naar een van je nachtvlinderexcursies. Hou me op de hoogte !

  En verhuizen ? Waar naar toe ?

  Wens je alle goeds in 2021. Hoop je weer een te ontmoeten. Groet Alfred

 11. Ellen Merks

  Hoi Theo, wat heb je alles toch weer prachtig verwoord. Je bent qua natuur héél veel, maar zeker ook een geboren schrijver! Ik wil je ❤elijk bedanken voor je schitterende foto’s, je uitleg en je blogjes! Dat zijn allemaal blijmakers voor mij en vele anderen!
  Huisdieren verliezen is erg pijnlijk,
  dat weet ik maar al te goed, dat is de vergankelijkheid van het leven.
  Wat leuk zeg die nieuwe studie ecologie! Zal zeker niet vervelend en wel interessant zijn. Heel veel plezier en succes ermee gewenst!
  Een nieuwe frisse start met ook een ander huis is geweldig!
  Alvast een succesvolle verhuizing gewenst!
  De foto van de Coronamot is mooi, toch nog iets positiefs uit de natuur met de dezelfde naam als het veelgehoorde en genoemde virus.
  Tot slot een hele fijne jaarwisseling en een supergoed gezond en geweldig 2021 gewenst!

 12. Marjolein Stam

  Ha Theo,
  Dank je wel voor je mooie blogjes van (ook) het afgelopen jaar. Dat jaar dat we niet wisten dat het zou komen – of zoiets 😉

  Vreselijk, jullie afscheiden van jullie beide dieren. Zoiets doet pijn. Wij moesten afscheid nemen van Polleke, maar zij was ‘geërfd’ en bovendien ruim 16, dus ze had een respectabele leeftijd. Desalniettemin blijft het gemis, wat voor jullie nog vele malen zwaarder moet zijn geweest.

  Wie holdt de kop d’r veur en gaot vedan! Ik zie oe weh weer in ‘t ni-je jaor 🙂
  Jullie ook een mooi en beter 2021 en een mooi nieuw thuis toegewenst!

  Veel liefs,
  Marjolein

 13. Wilma van Kaathoven

  Hoi Theo,
  Dank je wel voor alle mooie blogjes en heel veel succes met alles.
  Fijne jaarwisseling.

  Liefs wilma

 14. René van Dort

  Hoi Theo,
  Dank je voor al je blogjes.
  En voor volgend jaar nieuwe ronden nieuwe kansen!
  René

 15. Anne Mieke Wanst

  Hele mooie blog broer. Ik had niet meegekregen dat ook Dopey was gestorven.
  Dat zijn idd vervelende dingen. Maar in de zomer van 2021 ( als alles goed is) komen we jullie nieuwe huis en jullie omgeving bewonderen. Ook veel succes met je studie ecologie. Verder alle goeds voor jou en Marnie in 2021 💋💋💋

Geef een reactie