Draken- en jonkvrouwvliegjes

Wonderbaarlijke beestjes zijn het, die libellen. Alhoewel de term libellen niet helemaal juist is: er zijn namelijk twee soorten libellen. Volgens de taxonomie bestaat de orde der libellen (Ordonata) uit twee onderorden, namelijk de juffers (Zygoptera) en de ‘echte’ libellen (Anisoptera). In Engeland noemen ze deze respectievelijk damselflies (letterlijk jonkvrouwvliegen) en dragonflies (drakenvliegen).

Gelijkvleugeligen

De eerste groep kennen we als de ranke, slanke libellen zoals de vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula), de blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes) en de weidebeekjuffer (Calopteryx splendens). Zij hebben een dun, lang achterlijf en hun vleugels hebben alle vier dezelfde vorm. Vandaar ook de wetenschappelijke naam van deze groep, die ‘gelijkvleugeligen’ betekent. Als juffers in rust zijn, klappen ze hun vleugels meestal langs of boven het achterlijf, je zult ze dus zelden met gespreide vleugels zien zitten. Een ander opvallend punt is dat de ogen aan de zijkanten van hun kop geplaatst zijn en elkaar niet raken. Tot de onderorde van de libellen horen de families van de beekjuffers (Calopterygidae), pantserjuffers (Lestidae), waterjuffers (Coenagrionidae) en breedscheenjuffers.

 

Ongelijkvleugeligen

De echte libellen zijn een stuk forser en steviger. Ze hebben niet dat lange dunne achterlijf als de juffers, bij hen is dat een stuk breder. Bijvoorbeeld de paardenbijter (Aeshna mixta), viervlek (Libellula quadrimaculata) en bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum). De achtervleugels zijn aan de basis breder dan de voorvleugels. En daar komt dan weer de wetenschappelijke naam vandaan, want die betekent letterlijk ‘ongelijkvleugeligen’. Die vleugels houden ze, in tegenstelling tot de juffers, meestal gespreid of zelfs schuin naar beneden. Maar zelden langs of boven het achterlijf. Bovendien hebben deze echte libellen grote ogen voor op de kop, die elkaar – bijna – raken. Tot de echte libellen horen de families van de glazenmakers (Aeshnidae), rombouten (Gomphidae), bronlibellen (Cordulegastridae), glanslibellen (Corduliidae) en korenbouten (Libellulidae).

 

Uiteraard zal ik af en toe ook een blogje plaatsen over libellen.

Hieronder vind je een overzicht met alle foto’s van libellen en juffers op mijn website.

Om gemakkelijk een libellensoort te zoeken kun je naar de overzichtspagina gaan, waar alle soorten alfabetisch in een tabel op naam gerangschikt zijn. Met een link ga je vervolgens naar een pagina met foto’s van de desbetreffende soort.